Ekonomija

Ugovor sa A2A dobio većinu u parlamentu, Krivokapić i Lekić nijesu glasali

Glasalo je 53 poslanika, 41 je bio za, 11 protiv, a jedan je bio uzdržan.

Ugovor su podržali DPS, Bošnjačka stranka, Socijaldemokrate, Pozitivna Crna Gora, Genci Nimanbegu iz Force i Ljerka Dragičević iz Hrvatske građanske inicijative HGI.

Nik Đeljošaj je bio protiv i dio opozicije koji je glasao.

Poslanik Liberalne partije Andija Popović, Demosa Miodrag lekić i SDP nijesu bili u sali.

Italijani su prethodno, kako je na kraju rasprave kazao vicepremijer Vujica Lazović, prihvatili da bez saglasnosti Vlade ne mogu trećem licu prodati svoje akcije u EPCG.

“A2A će dobiti pravo na upravljanje EPCG, ali će preuzeti veću odgovornost za to, dok će država imati veću kontrolu nad radom menadžmenta nego do sada. Ugovorne strane će se odreći arbitraže, a u slučaju nastanka okolnosti koje utiču na realizaciju novog ugovora, vrijednost izlazne opcije po kojoj Vlada preuzima sve akcije koje A2A ima u EPCG je 250 miliona eura, u sedam godišnjih rata”, objasnio je ranije Lazović, dodajući da će A2A predlagati menadžere, ali da je njihovo imenovanje moguće samo uz saglasnost Vlade.

Prema ocjeni predstavnika vlasti ugovor je strateški važan za energetsku neavisnost Crne Gore, dok ga u opoziciji smatraju nezakonitim.

Inače, kompanija A2A odbila je predlog opozicije koji je bio da ta kompanija ima obavezu da proda državi Crnoj Gori, a ona kupi akcije koje ta firma posjeduje u EPCG po cijeni od 250 miliona eura. 

Za A2A je neprihvatljiv prvi predlog zato što je nekonzistentan sa strukturom izlazne opcije pregovarane sa Vladom, a drugi zato što italijanska kompanija ne želi da dalje odlaže zaključenje ugovora.

Sad se čeka potez opozicije, s obzirom na to da su najavili da će napustiti vladu izbornog povjerenja ukoliko ovaj Predlog odluke bude usvojen.

Skupština Crne Gore je usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju Protokola između Vlade Crne Gore i Češke o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture.

Za je glasalo 47 poslanika, dva su bila protiv, a uzdržanih nije bilo.

Tok rasprave:

Poslanik Socijaldemokratske partije SDP Draginja Vuksanović, saopštila je ranije danas da je predloženi akcionarski ugovor nezakonit, jer je suprotan Ustavu Crne Gore i Zakonu o obligacionim odnosima.

Ona je navela da se, prema obligacionom pravu, radi o zabranjenom ugovoru, kao i da nema ugovora ukoliko njegov predmet nije odredljiv.

Vuksanović je kazala da se ugovorom, između ostalog, definiše pravo, ali ne i obaveza, italijanske kompanija da svoje akcije u EPCG proda državi, ukoliko se odluči da aktivira izlaznu, odnosno put opciju.

“Zašto nema obavezu“, pitala je Vuksanović.

Ona je dodala i da, u skladu sa pravom preče kupovine, A2A ima obavezu da u slučaju put opcije prvo državi Crnoj Gori ponudi svoje akcije u EPCG, ali da ih nakon toga može prodati trećem licu.

“Pitam se ko je to treće lice? Mora da je neko ko ima interes“, rekla je Vuksanović.

Ona smatra i da se pojedinim odredbama akcionarskog ugovora oduzima suverenost Crne Gore.

Poslanici su veliki dio rasprave posvetili put opciji, odnosno mogućnosti da A2A izađe iz EPCG.

Potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović, kazao je da je među poslanicima tokom rasprave bilo dilema šta ako A2A pronađe nekog trećeg parntera sa kojim će dogovoriti neku veliku cijenu koju država ne može da ispoštuje, jer bi, po pravu preče kupovine, u tom slučaju akcije trebalo ponuditi državi.

“Predstavnici A2A su pratili raspravu i sada imamo dopunu tog člana ugovora koja bi glasila da trećem partneru ne mogu prodati akcije bez saglasnosti Vlade”, kazao je Lazović.

Poslanik Demokratskog fronta DF Nebojša Medojević kazao je da Skupština ne odlučuje o tekstu ugovora, već da poslanici imaju formu odluke o prihvatanju tog ugovora.

“Odlukom o prihvatanju ugovora ne možemo uvoditi materijalne norme u ugovor i da to radimo na riječ. To mora biti novi ugovor koji će proći procedure Vlade koja će ga poslati u parlament sa istom odlukom”, smatra Medojević.

Poslanik Demokratske partije socijalista DPS Nikola Gegaj, smatra da je akcionarski ugovor između Vlade i A2A strateški važan i da stvara pretpostavke za energetsku nezavisnost Crne Gore.

“Svako ko glasa protiv ugovora, glasaće protiv ekonomskog razvoja Crne Gore“, poručio je Gegaj.

Poslanik DF-a, Radojica Živković, smatra da EPCG nikada ne bi bila prodata da Prva banka nije bila u problemima.

“EPCG je prodata da bi se spasila Prva banka. Da li je to bila zloupotreba ili zla namjera, vrijeme će pokazati“, kazao je Živković.

On je naveo da prilikom prodaje EPCG nije ispoštovana tenderska procedura, jer je grčki investitor nudio veću cijenu nego A2A. On smatra i da su prilikom prodaje EPCG manjinski akcionari drastično oštećeni.

“Indikativno je da se akcionarskim ugovorom predviđa da A2A proda akcije u EPCG za 250 miliona EUR, iako ih je platila 434 miliona. To dovodi do sumnje da se radi o pranju novca“, saopštio je Živković.

Poslanik DF-a, Branko Radulović, smatra da je ugovor sa A2A tajkunski, kao i da je EPCG uvijek bila tajkunski korišćena.

“Ne može EPCG da bude prćija tajkunima i da bude socijalni paket. Da smo radili po tržišnim principima, bilo bi sve drugačije. Zato smo protiv ovog ugovora“, rekao je Radulović.

On je dodao da je ugovor o upravljanju u EPCG trebalo da bude raskinut, jer nije ispunjen, kao i da javni tužilac treba da ispita poslovanje elektroeneretske kompanije od 2010. godine i da se ona vrati državi.

Nezavisni poslanik, Mladen Bojanić, podsjetio da su čelnici EPCG iz redova A2A osumnjičeni da su povezani sa naplatom provizija za konsultanste usluge od elektroenergetske kompanije, kojoj je na taj način nanijeta milionska šteta.

“Sada ti ljudi vode pregovore oko ugovora i ja treba da im vjerujem“, kazao je Bojanić.

On tvrdi i da nije tačno da bi država, ukoliko povrati udio u EPCG, istovremeno vratila akcije koja A2A ima u pljevaljskom Rudniku uglja.

Poslanik DF-a, Emilo Labudović, kazao je da je ključno pitanje zbog čega država, koja se diči hiljadugodišnjim suverenitetom, ne želi da uspostavi potpuni suverenitet nad najvažnijim energetskim resursom.

On smatra da vlast preko ugovora pokušava da obezbijedi određenu privilegiju za uzak krug ljudi.

Nezavisni poslanik, Miloš Konatar, upozorio je da se u javnosti stvara zabluda da država može da otkupi akcije A2A u EPCG po cijeni od 250 miliona eura bilo kada.

“To nije tačno. Država može da otkupi te akcije samo do kraja marta naredne godine, ukoliko A2A do tada odluči da ih proda“, objasnio je Konatar.

Poslanik Socijalističke narodne partije SNP Aleksandar Damjanović, predložio da se o poslanici o Predlogu odluke o prihvatanju akcionarskog ugovora ne izjašnjavaju danas, jer ne raspolažu svim neophodnim elementima.

On je predložio da se izjašnjavanje poslanika odloži za avgust.

“Nemamo podatke o tome šta će biti sa akcijama A2A u Rudniku uglja, niti o dijalogu koji se vodi u Vladi, a nije dostavljena informacija o usaglašavanju sa kompanijom Škoda Praha finalne cijene projekta gradnje drugog bloka TE”, kazao je Damjanović.

Poslanik DPS, Predrag Sekulić, smatra da je neznanje razlog što predstavnici opozicije ne žele da prihvate novi akcionarski ugovor.

“Zašto je cilj dijela kolega da Crna Gora bude energetski zavisna od drugih“, pitao je Sekulić i dodao da ga čudi da se akcionarskom ugovoru protive kolege koje su 2009. godine podržale osnovni, koji je obezbjeđivao upravljačka prava za A2A, s obzirom da ih italijanska kompanija novim ugovorom gubi.

On je saopštio da se akcionarskim ugovorom obezbijeđuju uslovi za gradnju drugog bloka TE.

“Ukoliko nema ovog ugovora, neće biti ni drugog bloka TE”, poručio je Sekulić.

Send this to a friend