Ekonomija

UIP: Zapečaćeno 12, a uklonjeno 11 objekata

“Zbog počinjenih prekršaja, inspektori su izdali 1.160 prekršajnih naloga u iznosu od 388.420 eura, zapečaćeno je 12 objekata i uklonjeno 11 objekata”, navodi se u saopštenju Uprave za inspekcijske poslove.

U prethodnom period, kako su istakli, aktivnosti su bile usmjerene na nadzor u ugostiteljstvu, trgovini i zanatstvu u pogledu ispunjenosti uslova za vršenje djelatnosti, izdavanja fiskalnih računa, utvrđivanja porijekla robe, zapošljavanja. 

“Posebna pažnja je bila usmjerena na nadzor kupališta u pogledu ispunjenosti minimalno-tehničkih uslova, spasilačke službe, postavljanja uređaja i opreme, izdavanja fiskalnih računa za usluge plažnog mobilijara, oslobođenog dijela kupališta od plažnog mobiljara i sl. Znatan broj inspekcijskih kontrola je izvršen i u dijelu radnih odnosa i zaštite na radu, kao i u dijelu postavljanja privremenih objekata u zoni morskog dobra bez prethodno pribavljenog odobrenja”, navodi se u UIP-u.

Oni su naglasili da su se utvrđene nepravilnosti uglavnom odnosile na neposjedovanje ili nepotpune deklaracije na namirnicama, neizdavanje računa, neisticanje obavještenja o pravu potrošača na reklamaciju i nepropisano vođenje evidencije o nabavci i prodaji robe i pružanju trgovinskih usluga, sanitarno-higijenski nedostaci u većim objektima, kao i neposjedovanje sanitarnih knjižica subjekata u poslovanju sa hranom, roba sa isteklim rokom, kao i na postavljanje privremenih objekata bez prethodno pribavljenog odobrenja – rješenja od JP Morsko dobro.

“U prethodnom periodu, koordinacioni tim je primio veliki broj prijava građana koje su se odnosile na nepoštovanje pravila oslobođenja kupališta od plažnog mobilijara 50-50 odsto, postavljanja turističkih panoa i prodaju brodskih i izletničkih karata po ulici, prijava na poslodavce i nepoštovanja radnih prava zaposlenih, neizdavanje računa i slično”, dodaje se u saopštenju.

Send this to a friend