Ekonomija

Ukupan poreski dug umanjen za 117 miliona eura

Predstavnici tog Vladinog resora su podsjetili da je krajem prošle godine saopšteno da evidentirani kalkulativni poreski dug iznosi 537 miliona eura.

“Kako je i tada objašnjeno, u tu cifru je uključen i iznos poreskog kredita od 114 miliona eura, koji je utvrđen na bazi procjene učešća poreskih kredita u ukupnim preplatama poreskih obaveza”, kazali su predstavnici Ministarstva, prenosi Mina-business.

Oni su naveli da je, na osnovu toga, jasno da ne postoje razlike u izjavama zvaničnika u vezi pitanja poreskog duga.

Premijer Milo Đukanović je tokom premijerskog sata, prošle sedmice u Skupštini, saopštio da ukupni poreski dug države iznosi 420 miliona eura, od čega se 180 miliona odnosi na dug preduzeća u stečaju ili kvidiranih, a 25 miliona na nepostojeća preduzeća.

Ministar finansija, Radoje Žugić, kazao je krajem oktobra prošle godine, da je poresku dug, prema posljednjim zvaničnim podacima Poreske uprave PU, iznosio 537 miliona eura. 

Iz Ministarstva su saopštili da su u evidenciji PU iskazane preplate poreskih obaveza, koje se odnose na poreski kredit, a dominatno predstavljaju uplate za koje nijesu podnijeti obračuni poreskih obaveza ili zahtjevi za povraćaj kredita, odnosno za izmirenje budućih poreskih obaveza iz istog. 

“Treba naglasiti da, zbog prisutne dezintegrisanosti Informacionog sistema PU i funkcionisanja dva odvojena knjigovodstvena modula, baza podataka ne daje precizne podatke o stvarnoj visini duga”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su kazali da je u proteklih godinu intenzivno rađeno na sistemskom rješavanju evidentiranih problema u cilju stvaranja uslova za kreiranje jedinstvenog knjigovodstvenog modula.

“Na taj način će segment koji se odnosi na raspodjelu javnih prihoda i generisanje preciznih i tačnih podataka o visini poreskih potraživanja biti znatno unaprijeđen”, saopštili su iz Ministarstva. 

Oni su dodali da je u međuvremenu pušten u funkciju podsistem koji pokriva online i podnošenje prijava za porez na dodatu vrijednost PDV i njegov povraćaj, dobit i finansijske iskaze. 

“Sva sprovedena i planirana unaprijeđenja IT sistema PU obezbijediće ažurnije evidentiranje poreskih prijava i potraživanja, što će rezultirati i preciznijim praćenjem poreskog duga”, poručili su iz Ministarstva.

Send this to a friend