Ekonomija

Unija slobodnih sindikata pozvala poslanike da glasaju za zakon o PIO

Predlog dopune zakona o PIO, kojim se predlaže da se ubuduće osnovica za obračun visine penzije utvrđuje prema prosjeku najpovoljnijih 15 godina staža osiguranja, biće razmatran sjutra u Skupštini.

Iz USSCG je saopšteno da su na Kongresu te sindikalne organizacije, održanom krajem oktobra 2012. godine, pored ostalih, delegati donijeli i Rezoluciju o nužnosti izmjene penzionog sistema, kojom su tražene izmjene Zakona o PIO kako bi se osnovica za obračun visine penzije računala prema prosjeku najpovoljnijih 20 godina staža osiguranja i vratila starosna granica za odlazak u penziju na 65 godina. 

“S tim u vezi, u cilju implementiranja ove rezolucije, USSCG uputila je u aprilu 2014. godine, Inicijativu svim poslaničkim klubovima za donošenje izmjena i dopuna Zakona o PIO. Zato USSCG daje punu podršku Predlogu dopune zakona o PIO koji je podnio poslanički klub Socijalističke narodne partije SNP”, rekli su iz Unije.

Utvrđivanjem penzijske osnovice prema prosjeku svih godina staža osiguranja, dovedeno je u pitanje dostojanstveno uživanje penzije svih korisnika koji je budu ostvarivali u ovako restriktivnim uslovima. Prethodno iz razloga što su, zbog takve formule, iznosi penzija veoma niski i nedovoljni za dostojan život u trećoj dobi, na što u značajnoj mjeri utiče način obračuna osnovice za obračun penzije, pri čemu, po važećem rješenju, u osnovicu ulaze sve godine staža osiguranja, dok je, po prethodnom rješenju, u osnovicu ulazilo deset godina staža osiguranja najpovoljnijih za osiguranika. 

“Da je ova inicijativa opravdana, ali i pravična, potvrđuje i činjenica da je, tokom više od dvije decenije tranzicionog perioda, država omogućila brojnim poslodavcima da doprinose za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje uplaćuju na iznos minimalne zarade, a ne prema stvarno isplaćenim zaradama, kao i da je velikom broju zaposlenih država povezala radni staž, u tom periodu, uplatom doprinosa na, takođe, iznos minimalne zarade. Zbog toga će desetine hiljada zaposlenih prilikom utvrđivanja osnovice za penziju biti drastično zakinuti u visini pripadajuće penzije”, kazali su iz USSCG.

U Uniji su rekli da su, uz uvažavanje činjenice da se kao protiv argument najčešće navodi pitanje održivosti penzionog sistema, govorili i ranije, a i sada su pri istom stavu, da se održivost penzionog sistema ne smije tražiti na uštrb kvaliteta života korisnika penzija. 

“Naime, održivost istog treba se obezbijediti otvaranjem novih radnih mjesta, ažurnijom naplatom poreza na dodatu vrijednost PDV i doprinosa za obavezno penziono osiguranje, prevođenjem u formalan, legalan, radni odnos velikog broja radnika koji se nalaze u faktičkom radnom odnosu, rad na crno, oduzimanjem nelegalno stečene imovine u korist socijalnih fondova, kao i drugim kreativnim mjerama ekonomske politike u korist penzionog fonda”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend