Ekonomija

Uplatiće radni staž za radnike Željezare koji treba da ostvare penziju

Predstavnik bivših radnika Željezare, Veselin Perošević rekao je agenciji MINA-business da su im predstavnici Ministarstva najavili uplatu beneficiranog radnog staža i za ostale radnike i da će taj novac biti predviđen budžetom za narednu godinu.

“Naš zahtjev je bio da se za sve bivše radnike Željezare uplati beneficirani radni staž. Pošto to nije ušlo u redovnu proceduru, već će moći tek za narednu godinu, došlo se do zaključka da se radni staž uplati samo prioritetno, za one radnike koji treba da ostvare penziju”, rekao je Perošević.

Prema njegovim riječima, to se odnosi na 52 radnika sa Biroa rada, a za sedam njih je potrebno uplatiti pet i po mjeseci. Za 16 radnika Željezare je takođe potrebno uplatiti beneficirani radni staž da bi ostvarili pravo na penziju.

On je dodao da je sa predstavnicima Ministarstva finansija dogovoreno da oni kontaktiraju ministra rada i socijalnog staranja, Zoricu Kovačević, koja treba da pravno uobliči zahtjev sa ovim brojem radnika, da bi se dostavio Ministarstvu finansija.

Perošević je naveo da je zadovoljan što su pregovori krenuli sa mrtve tačke i što im je obećano će se njihovi zahtjevi ispuniti.

On je najavio da će nastaviti proteste ispred Vlade sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Bivši radnici Željezare, njih 102, koji protestuju šesti dan ispred Vlade, traže da im se uplati beneficirani radni staž kao uslov za odlazak u penziju.

Oni su napustili Željezaru i njene pogone u periodu od 2011. do 2013. uz ponuđeni socijalni program.

Send this to a friend