Ekonomija

Upoznati turske investitore sa potencijalnom sjevera Crne Gore

Numanović je prije dvije godine, otvorio u Istanbulu kancelariju ovog Udruženja. 

Na sastanku je konstatovana bogata istorija međusobnih odnosa dvije države, koji se baštine i dalje  unapređuju. 

U tom kontekstu, posebno je važna činjenica da Turska jedna je od četiri države u svijetu, pored SAD, Argentine i Srbije u kojoj živi najveći broj naših iseljenika. 

Numanović je zadovoljan kontinuiranom podrškom Turske ostvarivanju crnogorskih strateških ciljeva i cjelokupnoj  razvojnoj pomoći. 

On je istakao i značajan doprinos turske Agencije za međunarodni razvoj i koordinaciju TIKA, koja je, od polovine 2007. godine, investirala značajna sredstva u Crnoj Gori. 

Takođe, pohvalio je i nastojanja Udruženja u promovisanju potencijala svoje zemlje porijekla.

Sandžaktar rekao je kako je Udruženje socijalne solidarnosti i kulture iseljenika Jugoslavije – Crna Gora iz Turske formirano sa ciljem da bude uključeno u različite aktivnosti na unapređenju saradnje između matične zemlje i zemlje prebivališta svojih članova.

On je naveo da jača interesovanje turskih investitora za Crnu Goru, posebno u oblastima turizma i privrede. Takođe, sa posebnom ozbiljnošću treba razmotriti hidropotencijal Crne Gore i investiranje u izgradnju malih hidrocentrala.

U narednom periodu vjerujem da će se saradnja intenzivirati na ekonomskom planu, posebno u oblastima drvne industrije, poljoprivrede, turizma i energetike, rekao je ministar.

 

Send this to a friend