Ekonomija

URA pozdravlja neizjašnjavanje o Zakonu o eksproprijaciji

“Da je u tome uspio, poništio bi se sav napredak koji je Crna Gora postigla u razvoju demokratije i ljudskih prava u proteklim decenijama. Uz poraz u parlamentu, ova nečasna namjera je izazvala veliki odijum javnosti koji je i najodanije pristalice DPS-a mogao uvjeriti da se čelnici ove partije lažno predstavljaju kao njihovi zaštitnici i garanti njihove evropske budućnosti”, istakao je Mijović.

On ipak smatra da to nije dovoljno.

“Međutim, s obzirom da su čelnici DPS- i Vlade najavili da će uprkos snažnom otporu javnosti, parlamenta i Evropske unije istrajati da u nekoj umivenoj formi proguraju ovu zakonsku izmjenu, sve demokratske snage društva treba i dalje da budu na okupu i spriječe da se ispuni ovaj štetni naum. Pored toga, potrebno je preispitati i druge neustavne zakonske izmjene koje su nepažnjom usvojene proteklih godina, na osnovu kojih, kako je rekao premijer, država i sad raspolaže mehanizmom da utvrdi javni interes i oduzima privatnu imovinu radi komercijalnih ciljeva”, istakao je Mijović.

On kaže da premijer Milo Đukanović manipuliše kada tvrdi da je izmjena zakona o eksproprijaciji nužna da bi se omogućio priliv stranih investicija neophodan za ekonomski razvoj.

“On vrlo dobro zna da postoje i drugi oprobani modeli kojim to država može postići bez otimanja privatne imovine, kao na primjer kroz model javno-privatnog partnerstva. Uostalom, Vlada Crne Gore je dobila izdašnu tehničku pomoć Evropske unije za realizaciju takvog pristupa upravo za razvoj Buljarice, pa bi njeni predstavnici trebalo da obavijeste javnost šta se desilo sa obimnom i vrijednom pravnom, ekonomskom i tehničkom dokumentacijom koju su sačinili evropski eksperti. Vlada bi trebalo da nas obavijesti zašto kopija te dokumentacije nije dosad data privatnim vlasnicima u Buljarici kojima je takođe bila namijenjena, i da li je možda dala tu dokumentacije advokatu Nikoli Martinoviću kojem se za doradu dijelića iste i izradu rješenja o eksproprijaciji obavezala da isplati za crnogorske prilike ‘sitnu’ nagradu od milion eura”, istakao je Mijović.

URA poziva Vladu da ih obavijesti zašto nije uvažen mukotrpno uloženi rad da se realizuje projekat javno-privatnog partnerstva u Buljarici u kojem su prethodno bili usaglašeni svi parcijalni interesi, kako Vlade, opština i privatnih vlasnika, tako i potencijalnih investitora.

Send this to a friend