Ekonomija

Uskoro formiranje Operativnog tijela za razvoj IAP-a

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je na press konferenciji nakon sastanka istakao da je precizno dogovoreno da se organizuje jedinica za projektni menadžment čiji bi sekretarijat bio u Crnoj Gori, a koja bi se sastojala od predstavnika ministarstvava i operatora prenosnih sistema za gas Hrvatske, Albanije, Crne Gore i BiH.

“Predstavnici četiri zemlje jednoglasno su pozvali predstavnike azerbejdžanskog SOCAR-a da budućem tijelu pruži savjetodavnu podršku. Imajući u vidu ulogu SOCAR-a, kao nekog ko prati projekat od samog početka izgradnje TANAP i TAP koridora, njihova podrška nam može pomoći oko koordinacije sa pomenutim projektima“, dodao je on. 

Kako je istakao, precizirano je i šta treba da bude urađeno na akcionim planovima, kako bi ovaj projekat što prije ušao u završnu fazu.

„Neke od stvari koje treba uraditi tiču se biznis modela koji će definisati akcionarsku strukturu i model organizovanja i finansiranja projekta“, napomenuo je Kavarić. 

Prema riječima hrvatskog ministra ekonomije Tomislava Panenića, na sastanku je izražena zajednička volja da ovaj projekat napokon dobije svoju konačnu formu.

„Da se ubrzaju svi postupci njegove realizacije i da svi zajedno doprinesemo ne samo osiguranju novih nabavnih pravaca i energenata u ovaj dio Evrope, već i da podstaknemo razvoj gasifikacije svih zemalja koje su u projekat uključene“, naveo je on, ističući da ovaj projekat u Vladi Hrvatske smatraju prioritetnim.

Sastanku su prisustvovali i ministar energetike i industrije u Vladi Albanije Damian Gjiknuri i savjetnik ministra u Vladi Bosne i Hercegovine Neđo Kapetina, kao i predstavnici azerbejdžanskog SOCAR-a koje predvodi direktor odsjeka za Balkan Murad Hejdarov i predstavnici crnogorskog Montegrobonusa i BH-Gasa.

Send this to a friend