Ekonomija

Uskoro sporazum o privremenom zapošljavanju između Crne Gore i BiH

On je kazao da je interes BiH za sklapanje tog sporazuma veći nego Crne Gore, jer je mnogo više radnika iz BiH koji traže i nalaze posao u Crnoj Gori nego obrnuto. 

„Pregovori o zaključivanju sporazuma su u toku i kreću se pozitivnom dinamikom tako da se uskoro može očekivati sklapanje tog sporazuma kojim bi ovo pitanje bilo riješeno“, rekao je Latinović beogradskom listu Danas.

On je podsjetio da je ministar civilnih poslova u Savjetu ministara BiH, Adil Osmanović u razgovoru sa ambasadorom Crne Gore u BiH, Milanom Lakićem u julu prošle godine pokrenuo inicijativu za zaključivanje tog sporazuma.

List navodi da u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH nemaju precizne podatke o broju sezonskih radnika iz BIH koji dolaze na rad u Crnoj Gori.

Razlog nepostojanja tačne i precizne evidencije je nepostojanje sporazuma o zapošljavanju sezonskih radnika između BiH i Crne Gore kao i nepostojanja zakonske obaveze pojedinca da se prijavi kada odlazi na rad u neku drugu zemlju.

Latinović je kazao da je interesovanje za rad i ove godine veliko, ali nema preciznih podataka o koliko ljudi je riječ. Najveći broj sezonaca dobija radnu dozvolu kojima reguliše svoj radni status ali je mnogo i onih koji rade na crno.

„Međutim iz ranijeg iskustva znamo da se radi o nekoliko hiljada sezonskih radnika iz BIH koji svake godine privremeno dobijaju posao i rade u Crnoj Gori“, naveo je Latinović.

On je podsjetio da najveći broj radnika iz BiH uglavnom radi u turističkoj privredi, građevinskom sektoru a manje u poljoprivredi.

Latinović je, odgovarajući na pitanje da li ima pritužbi sezonskih radnika iz BiH na rad u Crnoj Gori, rekao da je bilo nekoliko slučajeva u kojima su radnici imali problema.

„Uglavnom se radilo o neisplaćenim obavezama kao i drugim okolnostima poput loših radnih uslova pa je na žalost bilo i smrtnog stradanja radnika iz BiH za vrijeme privremenog rada,uglavnom zbog neadekvatne zaštite“, dodao je Latinović.

Crna Gora je i prethodnih godina objavljivala kvote za zapošljavanje stranih radnika i izdavanje boravišnih radnih dozvola koje su se kretale do 23 hiljade, dok je ove godine taj broj smanjen na 16 hiljada, odnosno na 12 hiljada koliko iznosi za ovu godinu.

Do primjene novog Zakona o strancima koji je stupio na snagu aprila prošle godine, radne dozvole i evidenciju o stranim radnicima koji rade u Crnoj Gori vodio je Zavod za zapošljavanje ZZZ, a sada tu evidenciju vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Najviše sezonskih radnika u Crnoj Gori dolazi iz Srbije, BiH, Kosova, Makedonije, a manji broj ih ima i iz Albanije, Rusije i Ukrajine.

Send this to a friend