Ekonomija

Uspješna saradnja Crne Gore i Svjetske banke

Drugog i trećeg radnog dana crnogorska delegacija se, tokom zasijedanja, susrela sa visokim zvaničnicima Svjetske banke i IFC-a: Sirilom Mulerom, potpredsjednikom Svjetske banke za region Evrope i Centralne Azije, Tomazom Telmom, direktorom IFC-ja za Evropu, Frankom Heemskerkom, izvršnim direktorom Holandske konstituence u Svjetskoj banci, kao i Elen Goldstein, regionalnom direktoricom Svjetske banke.

Siril Muler pozitivno je ocijenio realizaciju politika i aktivnosti naše zemlje u oblasti finansija i bakarstva.

“U tom kontekstu, zajednički je konstatovano da je u prethodnom periodu ostvarena uspješna saradnja između Crne Gore i Svjetske banke, koja se ogleda kroz realizaciju velikog broja projekata u oblasti: zdravstva, upravljanja imovinom, zaštite životne sredine, reformi visokog obrazovanja, energetske efikasnosti u javnim objektima”, saopšteno je iz Ministarstva i CBCG. 

Delegacija Crne Gore je izrazila zadovoljstvo kvalitetom analitike u Sistemskoj Dijagnostici Crne Gore u okviru koje je Svjetska banka, za potrebe izrade nove Strategije za Crnu Goru za period 2016-2020. (Country Partnership Framework) analizirala makroekonomsku, ali i ukupnu ekonomsku politiku Crne Gore u cilju formulisanja područja saradnje u narednom četvorogodisnjem periodu.

 

“Glavne odrednice nove Strategije će biti smanjenje siromaštva, kao i doprinos inkluzivnom i  ravnomjernijem rastu. Oblasti koje će biti u fokusu nove strategije su: infrastruktura, energetika, poljoprivreda i održivi turizam. Usvajanje nove Strategije se očekuje u prvoj polovini 2016. godine, te je od strane potpredsjednika Mulera izražena velika podrška ovom procesu”, ističu u Ministarstvu i CBCG.

Na sastanku sa Elen Goldstein, direktorkom Svjetske banke za region, razgovarano je o nekoliko projekata koji su u procesu planiranja.

 

“Prije svega, bilo je riječi o konceptu i obuhvatu projekta vezanog za obezbijedjenje finansijske stabilnosti i poboljšanja finansijske efikasnosti  lokalnih samouprava. Pomenuti projekat, sa predloženim mjerama za jačanje kapaciteta na prihodnoj i rashodnoj strani, bi trebao da predstavlja okvir za buduće efikasno upravljanje i poboljšanje kapaciteta upravljanja finansijama lokalnih zajednica. Uporedo, razgovaralo se i o projektu sektora zdravstva, koji, ukoliko se realizuje, treba da doprinese većoj efikasnosti sistema, ali i boljoj tehnološkoj opremljenosti”, saopšteno je iz Ministarstva i CBCG.

Sa predstavnicima IFC-a razmijenjena su mišljenja o već otvorenim i potencijalno novim investicionim projektima sa investitorima u oblasti transporta, energetike iz obnovljivih izvora, odRživog turizma i poljoprivrede.

“Zajednički je konstatovano da treba stvoriti pretpostavke za nastavak aranžmana u Luci Bar, i efektuirati najavljenu podršku mikrofinansijskim institucijama”, ističu u Ministarstvu i CBCG. 

Vezano za izradu nove Strategije, dodaju, istaknuta je neophodnost stvaranja pretpostavki većeg uključivanja IFC-a u podršku privatnom sektoru, što u prethodnom periodu nije bio slučaj. 

Predstavnici delegacije Crne Gore izrazili su zahvalnost Svjetskoj banci na njhovom dosadašnjem angažmanu, te izrazili spremnost za najviši novo saradnje tokom predstojećih pregovora o prioritetnim pravcima razvoja.

Send this to a friend