Ekonomija

USSCG: Strani investitori uz pomoć Đukanovića žele da obesprave zaposlene

“Na taj način, predsjednik Vlade se, izvan duha dobrog socijalnog dijaloga i krajnje nekorektno, direktno svrstao na ionako nadmoćniju stranu svijeta kapitala, pri čemu o navedenim izmjenama ZOR-a nije bilo nikakvih najava niti konsultacija sa USSCG kao socijalnim partnerom. Pri tom, treba naglasiti da se Vlada Crne Gore pred institucijama Evropske unije, ali i na drugim događajima u regiji i šire, hvali dostignutim nivoom socijalnog dijaloga u Crnoj Gori, dok na drugoj strain, zakulisno, sa stranim i domaćim poslodavcima piše ključni zakonski propis, koji je od sudbonosnog značaja za sve zaposlene i građane u Crnoj Gori”, kazali su u USSCG. 

Podsjećanja radi, dodaju oni, strani investitori u Crnoj Gori, preko Američke privredne komore i Savjeta stranih investitora, u kontinuitetu vode kampanju za “liberalizaciju” tržišta rada, kako bi se ukinule navodne biznis barijere koje sadrži važeći Zakon o radu.

“Tim povodom, krajem prošle godine pod dirigentskom palicom Američke privredne komore, sve poslodavačke organizacije u Crnoj Gori (Američka privredna komora, Unija poslodavaca CG, Privredna komora CG, MBA i Savjet stranih investitora CG) potpisali su Memorandum o razumijevanju kojim definišu glavna pitanja koja treba regulisati novim Zakonom o radu. Poslodavci su se složili da treba ponovo otvoriti mogućnost beskonačnog zaključivanja ugovora o radu na određeno vrijeme; ukinuti odredbu kojom je propisano da ne zastarijevaju novčana potraživanja iz radnog odnosa; ukinuti aktuelni model za utvrđivanje zarade i ostaviti mogućnost poslodavcu da sa svakim zaposlenim pojedinačno ugovara zaradu po sopstvenom nahođenju; omogućiti poslodavcu da daje otkaz zaposlenom kad god to on ocijeni cjelishodnim, itd”, ističu u USSCG.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore, ovim reagovanjem, upućuje apel svojim članovima i svim zaposlenima u Crnoj Gori da shvate alarmantnost ovog trenutka.

“Kao što svi zaposleni u Crnoj Gori dobro znaju, a što su mnogi od njih i osjetili na sopstvenoj koži, aktuelni Zakon o radu na strani je poslodavaca i ne predstavlja nikakvu barijeru da poslodavci kreiraju radnu snagu i organizaciju rada u svojim kompanijama prema sopstvenom viđenju”, kazali su u USSCG.

Zato, dodaju onu, nijesu tačne tvrdnje da važeći zakon nije fleksibilan i da u njemu postoje bilo kakve biznis barijere.

“Tačno je jedino to da smo nakon godinu i po dana teških pregovora, u decembru 2011. godine, konsenzusom sa socijalnim partnerom i Vladom, dobili izmjene i dopune Zakona o radu kojima je vraćen dio minimuma prava zaposlenih ukinutih neoliberalnim i nakaradnim Zakonom o radu iz 2008.godine. Dakle, zahtjevom za pisanjem novog Zakona o radu i vraćanjem na zakonska rješenja iz 2008. godine, strani investitori u Crnoj Gori žele dodatno da obesprave zaposlene u Crnoj Gori i na taj način ih pretvore u jeftinu najamnu radnu snagu a sebi da otvore prostor za ekstra profit. U toj namjeri, kako smo juče mogli zaključiti, zdušno su im se pridružili Vlada i domaći poslodavci, bez obzira što se među tim zaposlenima nalaze naša braća, sestre, majke, očevi, prijatelji, itd. “, kazali su u USSCG.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore će se, poručuju, suprotstaviti donošenju takvog oktroisanog Zakona o radu i poziva svoje članove i zaposlene u Crnoj Gori da im se pridruže u odbrani minimuma dostojanstva na koji zaposleni imaju pravo obzirom da svojim radom stvaraju nove vrijednosti i profit za poslodavce

Unija slobodnih sindikata Crne Gore poziva Američku privrednu komoru da na javnom servisu TVCG, pred crnogorskom javnošću, sučele stavove o važećem Zakonu o radu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Laki
Gost
Laki

“Udruženi” poslodavci imaju
“Udruženi” poslodavci imaju jedan osnovvni problem sa radnicima a to je da ovi hoće da jedu.

Send this to a friend