Ekonomija

Ustavni sud: Uredbu o povećanju cijena goriva razmatraćemo prioritetno

„Ustavni sud je zaključio da se, u konkretnom slučaju, radi o predmetu koji ima širi društveni značaj, pa je saglasno odredbi člana 50, stav 2, tačka 2, Poslovnika odlučio da se predmet razmatra kao prioritetan“, navedeno je u saopštenju.

Na današnjoj sjednici sud je, radi vođenja jedinstvenog postupka i odlučivanja u predmetu spojio inicijativu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i predloge dvije grupe poslanika za ocjenu ustavnosti i zakonitosti dopune Uredbe.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti dopunjene Uredbe podnijeli su nezavisni poslanici Neven Gošović, Velizar Kaluđerović, Obrad Gojković, Mladen Bojanić i Dritan Abazović. 

Prijedlog su podnijeli i poslanici Socijalističke narodne partije Srđan Milić, Snežana Jonica, Danijela Marković, Radosav Nišavić i Danko Šarančić.

Uredbom, koju je Vlada usvojila 16. aprila, u cijene naftnih derivata je uključena naknada za izgradnju autoputa i finansiranje reprezentativnog sporta, od sedam centi po litru.

Poslanici koji su podnijeli predlog za ocjenu ustavnosti od Ustavnog suda su zatražili da bez odlaganja donese rješenje kojim će narediti naftnim kompanijama u Crnoj Gori do donošenja konačne odluke ne primjenjuju osporenu dopunu Uredbe.

Oni tvrde da dopuna Uredbe nije saglasna sa Ustavom i zakonom jer ne sadrži materijalni propis – zakon kojeg je Vlada primijenila u postupku donošenja tog akta.

MANS je inicijativom tražio da dopunjenu Uredbu proglasi neustavnom i da do dana donošenja odluke izda naredbu kojom se ne bi plaćala sporna naknada od sedam centi po litru.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
maki
Gost
maki

Pa sto cekate, pod hitno
Pa sto cekate, pod hitno ponistite ovaj HARAC od strane LOPOVSKE VLADE CG. Racunica jasna 7 euro centi prije deset dana a od juce plus 5 euro centi,objasni nam Zugicu sto je ovo sad, jeli poskupljenje ili se sprdate s narodom.Uistinu sam bio protiv plana DF, a poslije ove pljacke, evo nas profesore s tobom.

Send this to a friend