Ekonomija

VIDEO: Vuković: Uspostaviti model održivog finansijskog poslovanja NPCG

Ona je danas, na pres konferenciji, kazala da se od stupanja na funkciju direktorice NPCG, susrela sa brojim problemima koji otežavaju djelovanje, među kojima su, kako je istakla, najvažniji upravljanje finansijama na nivou preduzeća u prethodnom periodu, organizacioni i kadrovski problemi.

“Loše upravljanje finansijama u prethodnom periodu dovelo je do toga da je preduzeće u prošloj godini pored prihoda uvećanih za 294.894 eura u odnosu na prethodnu godinu, poslovalo sa minusom od 42.047 eura. U tom smislu, jedno od ključnih izazova za preduzeće je uspostavljanje održivog finansijskog poslovanja”, rekla je Vuković u PR Centru.

S tim u vezi, kako je pojasnila, menadžment NPCG je pristupio racionalizaciji troškova, posebno u onim sferama koje neće uticati na kvalitetno upravljanje zaštićenim prirodnim resursima.

“Novi menadžment preduzeća naporno radi na uspostavljanju mehanizama kontrole potrošnje unutar preduzeća, te organizaciji poslovanja koja je u skladu sa zakonskim okvirima”, poručila je Vuković.

Ona je podjsetila da je izvještaj Državne revizorske institucije, koji je uslijedio nakon revizije finansijskog poslovanja tog preduzeća za 2014. godinu, imao 50 preporuka za implementaciju.

“Sa druge strane, organizacioni aspekti koordinacije i upravljanja unutar preduzeća nisu postavljeni na adekvatan načini i u tom smislu radimo na izmjenama organizacije i raspodjele posla, kao i odgovornosti među zaposlenima”, kazala je Vuković.

Kadrovski problemi su, kako je istakla, takođe evidentni.

“Dio problema se odnosio na upražnjena radna mjesta na ključnim pozicijama koje bi trebalo da budu oslonac kvalitetnog upravljanja preduzećem i na to pitanje smo već dali adekvatan odgovor zapošljavanjem odgovarajućeg radnog profila na poziciji zamjenika direktora za finansijske i opšte poslove”, navela je Vuković.

Ona je podsjetila da preduzeće NPCG gazduje sa 7.7 odsto najvrjednije i, u smislu biodiverziteta, najbogatije teritorije zemlje.

“Crna Gora treba biti prepoznatljiva po vrijednostima i ljepoti parkova, te mogućnostima unutar istih koje ne remete prirodni sklad i ravnotežu. Uspostavljanjem profesionalnog odnosa prema poslu koji kao preduzeće obavljamo, profit parkova ce se povećati u narednom periodu”, smatra Vuković.

Ona je poručila da je u smislu kvalitetnog upravljanja prirodnim vrijednostima, neophodna dosljedna implementacija planova upravljanja.

“Neophodno je i promovisanje parkova sa aspekta biodiverziteta, prirodnog pejzaža, gastronomije, kulturnog nasljeđa, ali i aktivnosti koje je moguće realizovati unutar istih. Iz tog razloga, radićemo i na poboljšanju promocije područja parkova kako bi se u krajnjem doprinijelo boljoj posjećenosti”, kazala je Vuković.

U narednom periodu planirani su, kako je navela, infrastrukturni projekti sa ciljem uspostavljanja boljih uslova za boravak turista u parkovima.

“Jedan od ključnih infrastrukturnih objekata čija implementacija se odvija u okviru NP Durmitor jeste izgradnja restorana na Crnom jezeru”, kazala je Vuković, navodeći da otvaranje tog ugostiteljskog objekta očekuju u ovoj sezoni.

Ona je kazala da se u narednom periodu očekuje i završetak radova na restoranu na Biogradskom jezeru, ali i drugi projekti u ostalim parkovima.

Vuković je istakla da broj posjetioca u NP iz godine u godinu raste i da je prema najnovijim informacijama, parkove u ovoj godini posjetilo 26.178 posjetilaca za razliku od prošle godine kada ih je, kako je podsjetila, bilo 22.129.

“S tim u vezi, neophodni su adekvatni odgovori u smislu pružanja usluga onima koji su zainteresovani za boravak u našim parkovima, ali isto tako u smislu zaštite i kontrole teritorije parkova od pritisaka nelegalnih aktivnosti”, smatra Vuković.

Na pitanje novinara da li će doći do povećanja zarada lovočuvara, Vuković je kazala da je u toku izmjena kolektivnog ugovora u skladu sa novim zakonima koji su se desili tokom prethodnog perioda i da će sva primanja zaposlenih NPCG biti povećana u određenom procentu.

“Lovočuvari nose ključnu ulogu u pravcu očuvanja i zaštite biodiverziteta i resursa koje imamo unutar parkova, pa iz tog razloga i zaslužuju povećanje primanja”, kazala je Vuković.

 

Send this to a friend