Ekonomija

Više koristi obnovljive izvore energije u transportu

To je na konferenciji za novinare „Razvoj održivog korišćenja energije“ saopštila generalna direktorica Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije, Dragica Sekulić.

Kako je objasnila, glavni zadaci u okviru projekta su sagledavanje potencijala za poboljšanje energetske efikasnosti i veće korišćenje obnovljivih izvora energije u sektoru transporta.

“Sa posebnom akcentom na uvođenje biogoriva, zatim razvoj pravnog okvira za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u sektoru transporta, sa posebnim akcentom na biogoriva, unapređenje procesa prikupljanja statističkih podataka za  sektor transporta sa akcentom na podatke vezane za potrošnju energije, analiza stanja i razvoj legislative za oblast strateških rezervi nafte, kao i sagledavanje potencijala za korišćenje visoko-efikasne kogeneracije i daljinsko grijanje u Crnoj Gori“, istakla je Sekulić. 

Pored navedenog,  konsultant ima obavezu da sprovede određene treninge i organizuje proces informisanja javnosti o postignutim rezultatima. 

Evropska Unija trenutno uvozi preko polovine svojih potreba za energetikom, što je na godišnjem niovu oko 350 milijardi eura. 

Zamjenik šefa sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Daniel Hurtado kaže da u toj potrošnji na sektor transporta odlazi 30 odsto ukupne potrošnje energije, kao i da se uvoz energije za transport svake godine povećava.

„Ukoliko se ovakva situacija nastavi, do 2030. godine, EU  će biti zavisna od uvoza za preko 90 odsto svojih potreba za naftom, i oko 80 odsto potreba za gasom“, precizirao je Hurtado. 

Kako je dodao, da bi se to smanjilo, strategija u transportu se bazira na zamjeni nafte altrenativnim izvorima, promociji energetske efikasnosti u vozilima na napredne tehnologije i vozilima sa efikasnijim gorivima kao i na promociji povećanja upotrebe javnog prevoza kroz energetski efikasna vozila. 

On je podsjetio da se Crna Gora obavezala na uštedu energije od devet odsto do 2018. kao i na 33 odsto udjela obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije. 

„Jedna od najvećih izazova je ustanovljavanje obaveznih rezervi nafte“, zaljučio je Hurtado.

Direktor projekta Kostas Bakolas je kao glavni cilj projekta naveo doprinos daljim energetskim reformama u Crnoj Gori u cilju usklađivanja sa pravnim tekovinama EU u oblasti energetike.

„Svrha projekta je podrška razvoju i primjeni relevantnog regulatornog okvira u cilju povećanja održivog korišćenja energije, sa fokusom na sektor transporta“, istakao je Bakolas.

Planirano trajanje projekta je 24 mjeseca. Projekat je počeo u aprilu 2015. godine i po riječima učesnika, za sada se realizuje previđenom dinamikom. 

Projekat finansira Delegacija EU u Crnoj Gori, korisnik je Ministarstvo ekonomije u Vladi Crne Gore, a za implementaciju su zaduženi European Profiles S.A. u konzorcijumu sa  EPTISA Servicios de Ingenieria.

 

Send this to a friend