Ekonomija

Viši sud naložio provjeru: Na punomoćju i potpisi umrlih

Prema navodima prvostepene presude, radnici Televizije izgubili su spor uz obavezu da matičnoj kući i Telekomu solidarno isplate 255.989 eura na ime troškova parničnog postupka, piše Pobjeda.

Tu odluku je viša instanca ukinula i vratila na ponovno suđenje. Ali, radnici RTCG imaju puno razloga da nemirno spavaju i strahuju da će morati da solidarno plate troškove sudskog postupka. Ispostavilo se da je i sam tužbeni zahtjev nevlidan, što znači da bi troškovi postupka mogli samo da rastu.

Revizijom presude vijeće sutkinje Višeg suda Vesne Jočić utvrdilo je da su punomoćja radnika RTVCG data advokatu Milenku Raspopoviću „apsolutno neuredna“.

Prema ocjeni vijeća, sporni dokument sačinjen je dodavanjem otkucanog spiska. Osim toga, utvrđeno je da se na spisku nalaze čak i imena osoba koje su preminule prije podnošenja tužbe.

Prema stavu vijeća Višeg suda, advokat Raspopović nije imao potrebna ovlašćenja za vođenje ove parnice.

U tužbenom zahtjevu 483 radnika tražilo je da se ugovor kojim je RTVCG ustupila emisionu tehniku PTT-u proglasi ništavnim. Suđenje je okončano sredinom oktobra 2013. godine. Uslijedile su žalbe na presudu.

Osim strane koja je izgubila proces, na odluku Osnovnog suda žalbu je Višem sudu podnio i tužilac u ovom sporu, direktor RTVCG Rade Vojvodić. 

On tvrdi da je njegov potpis falsifikovan na punomoćju. Vojvodić je istakao da je iz medija saznao da je stranka u postupku, čime je bio zatečen jer nikada nije podnio tužbu, niti ovlastio bilo koga da ga zastupa u ovoj parnici. Tvrdeći da je njegov potpis lažiran, Vojvodić je naveo činjenicu koju je utvrdio i Viši sud, da se među tužiocima nalazi veliki broj imena osoba koje su umrle prije 2006. godine kada je tužba podnijeta. On je dodao da pored imena preminulih osoba na punomoćjima stoje tuđi potpisi. 

Vojvodić je zatražio od Višeg suda da tužbu u odnosu na njega odbaci i obaveže pravnog punomoćnika radnika RTVCG da nadoknadi troškove postupka protivnoj strani koje je prouzrokovao svojom krivicom.

Sa druge strane, čelnici sindikalne organizacije Radio-Televizije Crne Gore osporavaju tvrdnje Vojvodića. navodeći da mu sada kao direktoru ne odgovara da tuži samog sebe.

Radio-Televizija Crne Gore, iako je dobila spor, uložila je žalbu na presudu zbog umanjenih troškova parničnog postupka. Prema tvrdnjama pravnih zastupnika RTVCG, Osnovni sud nije priznao sve troškove parničnog postupka koji, prema njihovoj računici, iznose 361.964 eura, a ne nepunih 200 hiljada kako je to presudom navedeno. 

Send this to a friend