Ekonomija

Vlada: Crna Gora ne otima hrvatsko more

“Slobodna Dalmacija“ objavila je danas teskt pod naslovom “Crna Gora otima hrvatsko more i vadit će naftu” u kom se navodi da Vlada Crne Gore računa na čak 2.020 kilometa kvadratnih hrvatskog mora, kršeći na taj način Protokol o granicama između Hrvatske i SRJ. U tekstu se navodi da obije zemlje namjeravaju da istražuju ugljovodonik na tom prostoru.

U Vladi su demantovali tvrdnje ovog hrvatskog lista.

“Upravo je Vlada Crne Gore, u cilju zaštite svojih interesa, uložila pregovor hrvatskoj strani i međunarodnim instancama zbog kršenja protokola prilikom raspisivanja hrvatskog tendera za davanje koncesija za istraživanje nafte i gasa u morskom području koji predstavlja spornu teritoriju“, stoji u reagovanju.

U Vladi napominju da se tender za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika ne primiče prostoru između azimuta 206 i 231, koje je sporno područje između dvije države. 

“Naprotiv, mi smo prvi tender orjentisali na prostor koji pokriva jugoistočni dio podmorja Crne Gore, odnosno prema granici s Albanijom. Ovo je poznato i “Slobodnoj Dalmaciji“ koja je i sama objavila je 9. avgusta 2013. godine mapu istraživanja koja sama po sebi opovrgava tvrdnje iz današnjeg teksta“, naglašeno je u reagovanju.

U Vladi ističu da ostaju posvećeni pregovorima oko utvrđivanja konačnog prijedloga teksta posebnog sporazuma kojim bi se dvije države obratile Međunarodnom sudu pravde u Hagu, a u cilju dostizanja konačnog rješenja u najboljem interesu za Crnu Goru i Hrvatsku.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Djakomo
Gost
Djakomo

Narucen tekst od strane ove
Narucen tekst od strane ove vlasti placen preko lobista, da bi se demantovao sadrzaj depese gdje Igor Luksic daje rijec ljudima iz Maraton Oila da se ce postovati hrvatski tender. Providno!

risto cirov
Gost
risto cirov

imamo pravo da vadimo naftu
imamo pravo da vadimo naftu sve do peljesca jer je tu nekadasnja granica duklje.

gugi
Gost
gugi

Zanimacija za budale, tu nema
Zanimacija za budale, tu nema nafte niti ce je biti. Svadjaju se oko necega cega nema, cista budalastina.

sladjana
Gost
sladjana

Jes mi vam uzesmo naftu ,paJes mi vam uzesmo naftu ,pa stvarno Dalmacija imala vise magaradi ili tovara nego mi čeljadi,stvarno fukarski,znam da je kriza u hrvatsku i da nema čeljad kruga ali ovo je previše,statistika pokazuje da je nova članica zadnja u EU,iza madjara,Bugara i rumunija,EU nije trebala da ih primi dok se ne riješi granica sa nama,balkanci su… Više »

hajduk
Gost
hajduk

Bravo za Slobodnu Dalmaciju!
Bravo za Slobodnu Dalmaciju!

Send this to a friend