Ekonomija

Vlada dala priliku poreskim obveznicima da izađu iz krize

Generalni direktor Direktorata za poreski i carinski sistem, Novo Radović, rekao je da je Uredbom propisan i minimalni iznos koji se može odložiti, pa je ono moguće za pojedince čiji je poreski dug iznad 500 eura.

“Odlaganje je moguće za preduzetnika i malo preduzeće čiji je poreski dug iznad dvije hiljade eura, za srednje preduzeće sa dugom iznad 20 hiljada eura i za veliko sa preko 50 hiljada eura duga”, kazao je Radović novinarima nakon sjednice Vlade, prenosi agencija MINA-business.

Prema njegovim riječima, pravo na odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja se ostvaruje na osnovu pojedničnog zahtjeva koje se podnosi Ministarstvu finansija. 

“Odlaganje poreskog duga može se obaviti putem osiguranja duga, odnosno podnošenja odgovarajućeg instrumenta osiguranja ili uz podnošenje plana finansijske konsolidacije”, precizirao je Radović.

On je rekao da ukoliko poreski obveznik podnese instrument osiguranja plaćanja nije u obavezi da podnosi plan finansijske konsolidacije, a instrument osiguranja plaćanja može, između ostalog, da bude zaloga na nepokretnostima i pokretnim stvarima poreskog dužnika, neopoziva bankarska garancija, jemstvo drugog lica koje je vlasnik imovine na kojem nema tereta i ograničenja.

“Ako se radi o dugu većem od 50 hiljada EUR onda je obavezan instrument osiguranja ili zabrana na nepokretnostima, neopoziva bankarska garancija ili mjenica koju je avalirala poslovna banka”, dodao je Radović.

Prema njegovim riječima, ako poreski obveznik podnošenjem plana finansijske konsolidacije želi da ostvari pravo na odlaganje poreskog duga, onda taj zahtjev cijeni posebna komisija koju čine predstavnici Ministarstva finansija, Poreske i Uprave carina.

“Poreski dug može da se odloži do 12 mjesečnih rata, izuzev situacija kada je poreskom obvezniku dodijeljena državna pomoć ili ako je zaključen ugovor o finansijskom restrukturiranju sa jedinicom lokalne samouprave, kada se to odlaganje obavlja po uslovima propisanim odlukom o dodjeli državne pomoći, odnosno ugovorom”, objasnio je Radović.

On je kazao da se, kada je u pitanju ugovor zaključen sa jedinicom lokalne samouprave, radi o preduzećima koja su u vlasništvu čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave.

“Shodno Uredbi, ne može se odložiti dug koji je nastao prilikom obračunavanja poreza na dodatu vrijednost PDV, akciza i drugih javnih prihoda”, dodao je Radović.

Uredbom je takođe propisano da je poreski obveznik dužan da ispunjava obaveze propisane rješenjem o reprogramu poreskog duga, u suprotnom rješenje o odobrenom reprogramu automatski prestaje da važi. 

Radović je na pitanje da li se do sada po nekoj uredbi moglo odložiti plaćanje poreskog duga odgovorio da se to do sada moglo uraditi po uredbi koja je do sada bila na snazi sa istim nazivom.

“Ona je bila donijeta na osnovu starog zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i tu je postojala potreba za usklađivanje tog akta s obzirom da imamo na snazi novi zakon“, rekao je Radović.

On je naveo da po staroj uredbi nijesu bili baš toliko precizno propisani uslovi za odlaganje poreskog duga u pogledu garancije, plana finansijske konsollidacije i ocjene tog plana.

Radović je potvrdio da je Ustavni sud staru uredbu o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja proglasio neustavnom, jer je, kako je objasnio, bila donijeta na osnovu ranijeg zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Na pitanje da li zbog toga može biti problema u primjeni nove uredbe, Radović je odgovorio da ne može, jer postojeći Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti propisuje mogućnost da se shodno posebnom aktu može odložiti plaćanje poreskih obaveza.

“Slično rješenje imamo u Zakonu o poreskoj administraciji, kada je u pitanju odlaganje poreskih obaveza, jer u određenim situacijama postoje razlozi da se odlože poreske obaveze ali pod uslovom ako će to olakšati poreskom obvezniku da plati obaveze i tako izađe iz problema u poslovanju“, zaključio je Radović.

Send this to a friend