Ekonomija

Vlada o Brodogradilištu: Prvo podmiriti štetu potencijalnim potražiocima

Vlada Crne Gore je, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milo Đukanović, usvojila je Prilog izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2015. za period 1. april 2015. – 1. septembar 2015. godine.

Vlada je konstatovala da je u ovom periodu ostvaren značajan napredak u  sprovođenju planiranih aktivnosti iz njene nadležnosti, tako da je,  zaključno sa 31. Avgustom, od ukupno planirane 133 obaveze za I i II kvartal, realizovala 116, odnosno 87,2 odsto.

U procesu normativnog usaglašavanja sa pravnom tekovinom Evropske unije Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o vinu i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o maslinarstvu i maslinovom ulju.

Prijedlogom zakona o vinu uređuju se pitanja koja se odnose na pravila proizvodnje i prometa vinskog grožđa i proizvoda od grožđa, vođenje evidencije u vinogradarsko-vinarskom sektoru, kontrolu kvaliteta, označavanje, nadzor i kaznene odredbe. 

Vlada je konstatovala da se donošenjem Zakona stvara osnov za obezbjeđivanje efikasnog funkcionisanja tržišta, fer konkurenciju, očuvanje povjerenja i zaštitu interesa potrošača.

“Predloženom izmjenom Zakona o maslinarstvu i maslinovom ulju definicije kategorija maslinovog ulja usaglasiće se s postojećim standarima EU. Osim toga, cilj ove izmjene je da se na crnogorskom tržištu podstakne proizvodnja malsinovog ulja višeg kvaliteta i time ova grana poljoprivrede postane konkuretna, a ujedno, i da se zaštite potrošači“, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je donijela i Akcioni plan za ispunjavanje zahtjeva u oblasti kohezione politike Evropske unije.

Vlada je prihvatila Ugovor o prenosu Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane – lokalitet Možura sa konzorcijuma „Fersa & Čelebić“ na kompaniju Enemalta sa Malte. 

U prethodnom postupku je utvrđeno  da  novi ponuđač ispunjava sve uslove propisane Tenderskom dokumentacijom za izbor investitora za izgradnju vjetroelektrana i zakup zemljišta na lokalitetu Možura iz 2009. godine.

Send this to a friend