Ekonomija

Vlada planira da naplati do deset miliona eura duga

On je rekao da je pravni osnov za takav akt u članu Zakona o budžetu, koji je definisao da se u ovoj godini do nivoa od deset miliona eura može naplatiti poresko potraživanje imovinom poreskih dužnika.

“Radi se o jednoj od mjera na sanaciji poreskog duga kao jednog od važnijih elemenata poreske i ukupne fiskalne ranjivosti“, kazao je Žugić nakon sjednice Vlade.

Prema njegovim riječima, imovina mora biti funkcionalna i cijeni se sa aspekta da bude u funkciji države i državnih organa, kao i da se tom naplatom ostvare uštede koje se tiču plaćanja zakupa državnih organa.

“Uredba doprinosi i uštedama i funkcionalnosti. Proces naplate je na inicijativu Poreske uprave PU, koja se dostavlja međuresorskoj radnoj grupi koju formira ministar finansija. Ona ocjenjuje cjelishodnost predloga i dalje konačnu odluku donosi Vlada“, objasnio je Žugić.

Tom Uredbom će, kako je rekao, uspjeti da naplate poreska potraživanja kod onih poreskih dužnika koji su solventni, a nijesu likvidni.

Žugić je, odgovarajući na pitanje koliko je dodatno izdvojeno novca za penzije, kazao da stopa njihovog povećanja nije visoka.

“Znamo da je ta populacija trpjela mjere zamrzavanja penzija i želimo da iskažemo mogućnost da ćemo detaljnim fiskalnim analizama pokušati da nađemo način da popravimo materijalni položaj penzionera sa najmanjim primanjima“, naveo je Žugić.

On je dodao da se to neće uraditi bez detaljne analize, kako prihodne tako i rashodne strane.

“Takvu grešku ne smijemo ponoviti, odnosno donošenje pojedinih fiskalnih propisa koji su kreirali ogromne troškove“, rekao je Žugić. 

On je kazao da je potrebno sugerisati svima koji kreiraju nove zakone da to ne rade bez detaljne fiskalne analize. 

“Imamo i najavu da međunarodne institucije, Svjetska banka (SB) i Međunarodni monetarni fond (MMF), osuđuju takvo donošenje zakona. Nažalost suočićemo se sa nečim što znači ekonomsko podrivanje države i taj segment će se morati zaustaviti“, poručio je Žugić.

On je naveo da bi, da ima malo više vlasti, uslovno govoreći, zabranio svakome da mijenja zakone, što bi se odnosilo i na njegov resor, bez detaljne i prethodne fiskalne analize.

Žugić je na pitanje novinara da li se to odnosilo na Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim se obezbjeđuju nadoknade za zaposlene majke sa troje i više djece, rekao da je na to i mislio kada je govorio.

“I ne samo na taj, već i na sve druge zakone koji su donijeti u parlamentu ili bilo gdje drugdje bez detaljne fiskalne analize“, dodao je Žugić.

Send this to a friend