Ekonomija

Vlada rekla ne: Ništa od nadoknada za majke sa više djece

Podsjećamo, nakon što je Unija slobodnih sindikata (USS) prošle godine predložila doživotne mjesečne naknade za majke, to je nedavno učinio i poslanik SNP Aleksandar Damjanović. Predlog da se majkama sa troje ili više djece opredijele doživotne naknade prošle sedmice dobio je jednoglasnu podršku Zakonodavnog odbora.

“Imajući u vidu da je Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti propisan osnov za materijalna davanja iz socijalne i dječje zaštite, smatramo da radni staž ne može biti osnov za ostvarivanje prava, jer se pravo na socijalnu zaštitu ostvaruje po socijalno-zaštitnim kriterijumima, odnosno na osnovu socijalne potrebe.

Dužina radnog staža podrazumijeva da se radi o ženama koje su bile u radnom odnosu i koje su imale po tom osnovu zaradu i koje će po osnovu dužine radnog staža ostvariti pravo na penziju”, navodi se u mišljenju novoizabrane ministarke rada i socijalnog staranja Zorice Kovačević.

Istovremeno se ističe zaštita materinstva i obezbjeđivanje pozitivnih demokratskih trendova u oblasti koja ima dodirnih tačaka sa skoro svim sistemima u državi.

“Ne može se odnositi samo na zaposlene žene koje imaju određeni broj godina radnog staža, jer bi to bila diskriminacija u odnosu na žene sa manje godina radnog staža ili koje nijesu bile u radnom odnosu”, navodi se u mišljenju koje je usvojila Vlada.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

trebalo bi svakoj ženi koja
trebalo bi svakoj ženi koja je rodila preko troje djece obezbijediti naknadu ili penziju i dat joj orden sa zlatnim vijencem radila ili ne radila..jer tako se bori za svoj narod i zemlju a ne ove što jedva rode jedno i presnećuju se..

ine
Gost
ine

Bitno je da ne zafali krimosima para za bombaske poklon pakete
Bitno je da ne zafali krimosima para za bombaske poklon pakete

žena
Gost
žena

Ovog puta podržavam Vladu
Ovog puta podržavam Vladu.Mislim da broj djece ne treba da bude uslov za povlašćeno penzionisanje.
Ali ,takodje to nijesu trebali omogućiti radnicima ANB-ea ,Mup-a i sličnim.Znamo da ima pemzionera MUP-a koji
imaju šezdesetak godina i preko dvadeset pet godina penzionog staža

Doktorica
Gost
Doktorica

Smatram da je Vlada ovaj putSmatram da je Vlada ovaj put u pravu. Za porodice koje imaju više djece, a koje nisu članice MO takođei bi trebalol kao nekada da se uvedu dodaci na djecu (od trećeg djeteta..) dok djeca ne završe školovanje. Uvesti nadoknadu na način kako je predloženo je diskriminacija prema onim ženama koje su rodilie jedno ili… Više »

Miljan
Gost
Miljan

Najbolje bi bilo da vlada
Najbolje bi bilo da vlada izglasa zakon po kom bi pravo na nadoknadu imale žene koje su rodile jedno dijete – al pod uslovom da se zovu Lidija , a da se dijete zove Blažo …

penyionerka
Gost
penyionerka

da smanje velike penzije i
da smanje velike penzije i velika primanja a i oporezuju veliku imovinu pojedinaca bilo bi dosta para za majke sa troje djece

Anonimni
Gost
Anonimni

saslin logicna odluka, kao
saslin logicna odluka, kao prvo CG nema problem sa natalitetom pa da treba stimulacija, a kao drugodjeca se prave zbog licnog zadovoljstva pa ne vidim zasto bi neko ko ima jedno ili dvoje finansirao onog ko ima troje…ovo je bio debilski prijedlog …

šesti prst
Gost
šesti prst

važno je da oni sebe pomažu i
važno je da oni sebe pomažu i svoje najbliže – njima ništa ne fali

Anonimni
Gost
Anonimni

NHM – tako je! Ima za
NHM – tako je! Ima za poslanicke penzije a za majke nema, nazalost.

Žana
Gost
Žana

“Dužina radnog staža“Dužina radnog staža podrazumijeva da se radi o ženama koje su bile u radnom odnosu i koje su imale po tom osnovu zaradu i koje će po osnovu dužine radnog staža ostvariti pravo na penziju”, navodi se u mišljenju novoizabrane ministarke rada i socijalnog staranja Zorice Kovačević.” Sve je ovo tačno, ali da li su u pitanju iste… Više »

NHM
Gost
NHM

Predlažem da se, ako je ikako
Predlažem da se, ako je ikako moguće, poslanicima obezbijedi doživotna naknada čim napune 25 godina staža. Mislim, nezavisno od poslaničkih penzija, nedovoljne su one za te socijalne slučajeve.

Anonimni
Gost
Anonimni

Zašto se čudite na ovu iZašto se čudite na ovu i ovakvu odluku Vlade.Bilo bi čudno da je ova i ovakva Vlada pristala na ovakav predlog.Ova Vlada i naša vlast samo pristaje na ono gdje ima ličnog interesa i gdje se naši ministri mogu ugraditi jer imaju velike troškove.Konkretnije djeca imm studiraju u inostranstvu,treba kupovati stanove napolju,držati novac na računima… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Vlada pazi svoju djecu po
Vlada pazi svoju djecu po Rimu ,Londonu i Parizu i kupuje stanove po Menhetnu.
Inace tako nesto ne postoji ni u mnogo bogatijim i sredjenijim drzavama.
Mozda bi podstaklo radjane ali cemu kad ni ova hljeba nemaju no moraju u pink pantere da kradu i ubijaju po svijetu.

CG
Gost
CG

Ali ima uvijek pred izbore…
Ali ima uvijek pred izbore… Sramota! A stanovnistvo se raseljava i u vecini CG se smanjuje…

Send this to a friend