Ekonomija

Vlada utvrdila Prijedlog zakona o bezbjednosti hrane

“Donošenje ovog zakona je posebno važno jer predstavlja jedan od uslova za ispunjavanje mjerila  koje se odnosi na usaglašeni pravni okvir u cilju otvaranja pregovora u Poglavlju 12 – bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika”, saopšteno je iz Vlade.

Kako su objasnili, novim zakonom se uspostavlja centralni nadležni organ, čime će se obezbijediti preduslovi za poboljšanje strateškog upravljanja bezbjednošću hrane.

“Takođe, novi pristup rezultiraće efikasnijem iskorišćavanju sredstava za kontrolu, unaprijediće informisanje o riziku za zdravlje ljudi koji potiče od hrane, kroz uspostavljanje nacionalnog sistema brzog uzbunjivanja i obavještavanja  i razmjenu informacija sa Evropskom komisijom”, ističu u Vladi.

U sklopu evropske agende, Vlada je utvrdila i prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o žigu i Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna, čijim donošenjem će se ova oblast usaglasiti sa zakonodavstvom EU, a time ispuniti i obaveze iz Poglavlja 7 – Pravo intelektualne svojine.

Usvojena je i Informacija o prisutnim problemima u primjeni člana 197L Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je propisano da osiguranik, kome je u privrednom društvu, sa vlasničkim udjelom države, prestao radni odnos zbog uvođenja stečaja, stiče pravo na starosnu penziju sa navršenih 30 godina staža osiguranja za muškarace, odnosno 25 godina za žene.

“Zbog nepreciznosti norme u slučajevima kada je privredni subjekt bio u društvenoj svojini, Vlada je zaključila da takva preduzeća treba smatrati kao privredna društva u kojima je država imala vlasnički udio”, kazali su u Vladi.

 

Send this to a friend