Ekonomija

Voda za 25 domaćinstava gornjeg dijela Omerbožovića

Vodovod koji je izgradilo preduzeće JP Vodovod uz podršku Ministanarstva poljoprivrede, svečano je pustio u rad potpredsjednik Vlade prof. dr Petar Ivanović, uz prisustvo mnogobrojnih zadovoljnih mještana. 

Petar Koljčević iz Omerbožovića kazao je da je voda u ovaj kraj stigla prije 15 godina, ali da je zaseok u gornjem dijelu sela ljeti bio praktično bez vode.

“To je period kada nam je voda najpotrebnija, posebno onim domaćinstvima koji se ozbiljnije bave poljoprivredom. Imamo u selu nekoliko većih farmi. Dvije drže prilično mladi ljudi. Imamo i siraru koja je počela da otkupljuje mlijeko. Sada kada imamo dovoljno vode, ne samo da će stanovnicima biti ljepši život, nego će poljoprivrednici imati mogućnost da unapređuju proizvodnju, što je i njihova želja. I za plasman mlijeka biće više prostora jer se planira povećanje proizvodnje u sirari. Tu šansu mogu da iskoriste i farmeri sa šireg prostora Malesije“, kazao je Koljčević koji je upravo vlasnik sirare u ovom mjestu. 

Vodovod nije jedino čime se ovih dana mogu pohvaliti u Omerbožovićima. Nedavno je proširen i asfaltiran put kroz selo, a koji je veoma frekventan jer povezuje Kuče, Zatrijebač, Koče, Malesiju. 

Poboljšanje infrastrukture u Omerbožovićima obradovalo je sve mještane, a posebno mlade ljude koji su svoju i egzistenciju porodice vezali za ovo mjesto i poljoprivredu. Dvadesetpetogodišnji Jasmin Zejnilović, iako mlad, već ima razvijen agrobiznis. Od osamnaeste godine se bavi stočarstvom i sada ima farmu od 15 krava.

“Voda nam puno znači, jer preko ljeta ne izdižemo stoku na katune. Do sada smo se mučili, dovozili vodu u bistrijerne, pa bačvama dalje do kuće i štale. Nije me to spriječilo da se bavim poljoprivredom jer to volim i od toga mogu normalno da živim. Sada kada imamo vodu biće lakše i bolje“, kaže Zejnilović . 

Primjer mladog čovjeka koji se bavi agrobiznisom ostavio je utisak na potpredsjednika Vlade prof. dr Petra Ivanovića koji je kazao da mu je „zadovoljstvo što tako mlad čovjek investira svoje vrijeme i novac u ono što voli da radi, a posebno što je to poljoprivreda.

 

On je izrazio i zadovoljstvo zbog napretka koji se ostvaruje na ovom području zahvaljujući realizaciji više projekata.

“Za nas je važno da radimo zajedno, onako kako smo radili tokom proteklih nekoliko godina. Stvorili smo dobre osnove da radimo još više i da stvaramo još više“, kazao je Ivanović ističući da cilj današnje njegove posjete nije samo sagledavanje onoga što je završeno, već i razgovor o mogućna novim projektima. „Ubijeđen sam, ako nastavimo kao i do sada, da ćemo se češće gledati i otvarati nove projekte. Onima koji bi samo da pričaju ili kritikuju ostavljamo svo vrijeme ovog svijeta da rade to u čemu su najbolji, a mi ćemo da radimo i da svaramo“, poručio je Ivanović.

Dobru saradnju sa lokalnom zajednicom istakao je i tehnički direktor JP Vodovod Filip Makrid. On je podsjetio da je u prethodnom periodu rekonstruisana vodovodna mreža za 100 domaćinstava u donjem dijelu Omerbožovića, a da je sada i 25 domaćinstava u gornjem dijelu sela riješilo problem sa vodom.

Činjenicu da su u radovima aktivno učestvovali i mještani koji su sada registrovani potrošači, Makrid ističe kao preduslov za dobro održavanje vodovodnog sistema.

Send this to a friend