Ekonomija

Vujović: A2A ima obavezu da proda državi Crnoj Gori akcije u EPCG

 

 

Potpredsjednik Vlade, Milorad Vujović, je u dopisu upućenom vicepremijeru, Vujici Lzaoviću, naveo da će država te akcije isplatiti u sedam jednakih godišnjih rata.

„Prva će biti plaćena u roku od 60 dana od zaključenja aneksa ugovora, a naredne rate u roku od 60 dana od usvajanja godišnjeg budžeta Crne Gore. Svake godine država stiče nakon plaćanja odgovarajuće rate broj akcija društva srazmjerno obavljenoj uplati“, naveo je Vujović.

On je u Lazoviću poručio da taj Predlog dostavi kompaniji A2A.

„Potpuno je jasno da je predloženo rješenje puno bolje od vašeg predloga i da obezbijeđuje potpunu zaštitu državnih interesa Crne Gore. Ukoliko iz bilo kojih razloga A2A odbije ponuđeni predlog, dajem alternativni – odlaganje usvajanja Predloga akcionarskog ugovora do izbora 26. saziva Skupštine i Vlade, poslije parlamentarnih izbora“, kazao je Vujović.

On je podsjetio da su predstavnici opozicije u Vladi obezbijedili dodatnu dokumentaciju iz koje su saznali nove činjenice, koje su im bitno pomogle u formiranju konačnog predloga.

Vujović je rekao da su članovi opozicije na zajedničkom sastanku u ponedjeljak tražili precizne odgovore na pitanje zašto se insistira na sačinjavanje novog akcionarskog ugovora, kada je postojeći na snazi i proizvodi pravno dejstvo.

„Izmjene i dopune osnovnog ugovora mogu se obavljati isključivo aneksom ugovora“, kazao je Vujović.

On je rekao da je neophodno da Lazović precizno odgovori da li garantuje da će država do utvrđenog roka, 31. marta naredne godine, postati vlasnik akcija A2A po cijeni od 250 miliona EUR, koju će isplatiti u sedam jednakih godišnjih rata shodno put opciji.

„Put opcija, kao što dobro znate, krajnje je neizvjesna, malo vjerovatna i u suštini magla opcija, koja ne znači postojanje nikakve obaveze A2A da proda akcije državi. Naime, A2A ima pravo, ali ne i obavezu, da proda akcije, pa se radi o pukom obećanju bez ikakve obaveze“, tvrdi Vujović.

On je naveo da poslije isteka roka put opcije, A2A može formalno da ponudi državi kupovinu 41,75 odsto akcija za više od 430 miliona eura.

„Krajnje ishodište može biti da bilo koja treća strana, bez ikakve saglasnosti države, postane vlasnik skoro polovine elektroprivrednog sistema. Konstatujemo da ste namjerno, potpuno sračunato izbjegli naš susret sa vašim pravnim konsultantima za sačinjavanje Predloga akcionarskog ugovora i ako ste u ponedjeljak obećali takvu mogućnost, a sve sa razlogom da naše nepobitne pravne činjenice opredijele drugačije mišljenje eksperata koje potpuno korespondira našem pravnom stavu“, zaključio je Vujović.

Send this to a friend