Ekonomija

Vujović: Poništiti Javni poziv o valorizaciji “Buljarice”

Kako kaže, iako je Vlada na sjednici održanoj 21. aprila razmotrila Nacrt tenderske dokumentacije za valorizaciju lokaliteta “Buljarica“, Izvještaj o radu Tenderske komisije i Informaciju o prenosu raspologanja na nepokretnostima s Opštine Budva na Vladu Crne Gore, ništa od navedenog, i pored brojnih zahtjeva i urgencije, nije dostavljeno na uvid potpredsjedniku Vlade Crne Gore. 

“Ovim se krši član 3 stav 1 Zakona o državnoj imovini kojim se raspolaganje imovinskim pravima na stvarima i drugim dobrima u državnoj imovini vrši bez znanja javnosti i ovom postupku neosnovano određuje stepen tajnosti”, objašnjava Vujović. 

Ovakav odnos, kaže on, onemogućava i praćenje i kontrolu korišćenja javnih resursa čime se direktno krši Zakon o primjeni sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore. 

Potpredsjednik Vlade ističe i da sadržina Javnog poziva “nije u skladu sa ostalim važećim zakonskim propisima, javnim interesom i Odlukom o planu privatizacije za ovu godinu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte”.

“Navedena odluka decidno navodi da je Javni poziv trebalo da bude strukturiran na način da obuhvata samo prodaju zemljišta u svojini države, odnosno svojini opština Bar i Ulcinj, kao i dugoročni zakup zemljišta i akvatorijuma u zoni morskog dobra. U stavci “Imovinski odnosi“ jasno je naznačeno da je predmetno zemljište u svojini države i opština Bar i Budva, kao i da se lokalitet nalazi se u zahvatu Nacta Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore i Nacrta detaljnog urbanističkog plana Buljarica I”, pojašnjava on.

Osim toga, dodaje, i samom sadržinom Javnog poziva propisano je da “cjelokupni zahvat lokaliteta Buljarica obuhvata prostor površine od oko 17.000.000 m2”, a prodaja i zakup ovog prostora namjeravaju se prije usvajanja navedenih prostorno-planskih akata kojima se zapravo utvrđuje javni interes. 

“Predmet prodaje obuhvata nepokretnosti na kojima su kao vlasnici i suvlasnici sa Državom Crnom Gorom upisana fižička lica, i na kojima su upisane brojne zabilježbe zbog vođenja upravnih ili sudskih sporova, kao i hipoteke i koncesije. Na predmetnim nepokretnostima nijesu riješena pitanja imovinsko-pravnih odnosa, iako je navedenom Odlukom predviđeno da će dinamika pripreme tenderske dokumentacije zavisiti od ovog procesa”, navodi Vujović. 

Shodno navedenom, ocjenjuje on, pošto je u toku usvajanje prostorno-planske dokumentacije kojim će biti određen javni interes na privatnim nepokretnostima obuhvaćenim Javnim pozivom, moguće je i kršenje odredbi Zakona o eksproprijaciji, Zakona o svojinsko-pravnim odnosima i Zakona o obligacionim odnosima.      

“Zbog nedostavljanja Informacije o prenosu prava raspologanja na nepokretnostima s Opštine Budva na Vladu Crne Gore i Odluke Skupštine Opštine Bar, koja je naznačena u uvodu Javnog poziva bez naziva, datuma i broja službene objave, zatražio sam od Skupštine Opštine Budva i Skupštine Opštine Bar odluke o prenosu prava raspolaganja na nepokretnostima sa Opštine Budva i Opštine Bar na Vladu Crne Gore. Zbog nedostavljenog Izvještaja o procjeni vrijednosti nepokretnosti, koji je izradila Uprava za nekretnine u saradnji sa neimenovanim ovlašćenim procjeniteljima, sumnjam da vrijednost nepokretnosti obuhvaćenih Javnim pozivom znatno prevazilazi ponuđeni iznos od 108.761.000 eura”, ističe potpredsjednik Vlade.

Kako kaže, nakon usvajanja prostorno-planske dokumentacije vrijednost premetnih nepokretnosti znatno bi bila uvećana i ona bi uslovila da Skupština na prijedlog Vlade, shodno članu 29 stav 3 Zakona o državnoj imovini o raspolaganju stvarima i drugim dobrima u državnoj imovini iznad vrijednosti od 150.000.000 eura, treba da odluči o daljem procesu valorizacije lokaliteta Buljarice. 

Send this to a friend