Ekonomija

Vujović: Saopštenje komisije o Buljarici nedorečeno i neprecizno

Saopštenje Vujovića: 

Nije mi dostavljen na uvid samo Izvještaj o procjeni vrijednosti nepokretnosti. Traženi su, i nisu dostavljeni, Nacrt tenderske dokumentacije za valorizaciju lokaliteta „Buljarica“, Izvještaj o radu Tenderske komisije i Informacija o prenosu raspologanja na nepokretnostima s Opštine Budva na Vladu Crne Gore. Zbog crnogorske javnosti treba istaći da su ovi akti razmatrani na sjednici Vlade Crne Gore održanoj 21. aprila 2016. godine i da se neomogućavanjem uvida krši član 7 i član član 8 stav 3 Zakona o primjeni sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore.

Čak više, u članu 26 tačka 4 Zakona o tajnosti podataka propisano je da tajnim podacima bez dozvole ima pristup Potpredsjednik Vlade Crne Gore. Nonsensno je da se na ovaj zakon poziva i Tenderska komisija u svom reagovanju.

Pored ove nepreciznosti, u saopštenju Tenderske komisije nema osvrta i na tvrdnju da   Odluka Skupštine Opštine Bar, koja je naznačena u uvodu Javnog poziva, nema naziva, datuma i broja službene objave. U pomenutom saopštenju nije bilo osvrta na moje zahtjeve kojima sam zatražio od Skupštine Opštine Budva i Skupštine Opštine Bar na uvid odluke o prenosu prava raspolaganja na nepokretnostima sa Opštine Budva i Opštine Bar na Vladu Crne Gore. 

Odlukom o planu privatizacije za 2016. godinu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte Javni poziv za lokalitet Buljarica strukturiran je na način da obuhvata samo prodaju zemljišta u svojini Države Crne Gore, odnosno svojini opština Budva i Bar, kao i dugoročni zakup zemljišta i akvatorijuma u zoni morskog dobra. U stavci „IMOVINSKI ODNOSI“ jasno je naznačeno da je predmetno zemljište u svojini države i Opština Bar i Budva, kao i da se lokalitet nalazi se u zahvatu Nacta Prostornog plana posebne namjene za Obalno područje Crne Gore i Nacrta Detaljnog urbanističkog plana Buljarica I. 

Prvo pitanje članovima tenderske komisije glasi: Da li su fizička lica suvlasnici na nepokretnostima navedenim u listovima nepokretnostima br. 189, 641, 642, 977, 1037 KO Buljarica I i br. 344 KO Buljarica II? 

Ako i povodom ovog postoji sumnja gospode iz Tenderske komisije, i njima ćemo, kao što je dostavljeno predstavnicima medija, dostaviti preglednu kartu područja sa strukturom vlasništva koju su nam oni priložili svojim dopisom broj:198/3 od 20. 06. 2016. godine.  

Na navedenim nepokretnostima nisu riješena pitanja imovinsko-pravnih odnosa, iako je navedenom Odlukom bilo predviđeno da će dinamika pripreme tenderske dokumentacije zavisiti od ovog procesa. Gospoda iz Tenderske komisije vjerovatno “animiranje investitora” vide kroz postupak prodaje nepokretnosti na kojima su upisane zabilježbe zbog vođenja upravnih ili sudskih sporova, kao i hipoteke i koncesije, i to na nepokretnostima navedenim u listovima nepokretnosti br. 169 KO Buljarica I, br. 234, 362 KO Buljarica II i br. 273, 2747 Ko Mišići. Brojne upise službenosti postavljanja i upotrebe cjevovodnog sistema u korist JP Regionalni vodovod crnogorsko primorje nećemo ni navoditi.

Drugo pitanje: Kojim aktom utvrđujemo javni interes na zemljištu? Član 5 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata to decidno propisuje. 

Upućenima je jasno da nakon usvajanja prostorno-planske dokumentacije imamo okončan postupak određivanja javnog interesa na privatnim nepokretnostima i da shodno Zakonu o eksproprijaciji, Zakonu o svojinsko-pravnim odnosima i Zakonu o obligacionim odnosima slijede postupci eksproprijacije, upravnog ugovora ili ponude preče kupovine ili pravične nadoknade.

Notorna je činjenica da bi vrijednost premetnih nepokretnost bila znatno uvećana nakon usvajanja navedene prostorno-planske dokumentacije i da bi ta okolnost uslovila da Skupština Crne Gore na prijedlog Vlade, shodno članu 29 stav 3 Zakona o državnoj imovini o raspolaganju stvarima i drugim dobrima u državnoj imovini iznad vrijednosti od 150.000.000 €, treba da odluči o daljem procesu valorizacije lokaliteta Buljarice.

U svojoj izjavi samo sam citiro dio Javnog poziva da „cjelokupni zahvat lokaliteta Buljarica obuhvata prostor površine od oko 17.000.000 m2” i Javnom pozivu uopšte nisam određivano svojstvo upravnog akta, niti komentarisao presuda Upravnog suda. Čemu ovakva podmetanja? 

Nakon svega nema niti obmane niti neznanja, već otvorene sumnje da se krši član 4 Zakona o tajnosti podataka i da je Savjet za privatizaciju rješenjem o određivanju stepena tajnosti,          broj: 01-283/3 od 31. 07. 2014. godine, označio stepenom tajnosti „POVJERLjIVO“ traženu tendersku dokumentaciju i time moguće prikrio ograničavanje konkurencije, prekoračenje ili zloupotrebu ovlašćenja, nezakonitost akta i postupanja ili administrativnu grešku organa.

 

Send this to a friend