Ekonomija

Za 39 godina rada Hidroelektrane Piva proizvedeno blizu 30 milijardi kilovatsati struje

Direktor HE Piva Milan Radović kazao je da je ovaj energetski objekat, nakon gotovo četiri decenije rada u izuzetno dobrom stanju, zahvaljujući odgovornosti i profesionalnosti zaposlenih.

“Od početka godine je proizvedeno oko 146 gigavat sati energije, što je 18,58 odsto u odnosu na godišnji plan od 782 gigavat sati. Iako rad HE u najvećoj mjeri zavisi od količine padavina na slivnom području, obilne sniježne padavine u prethodnom periodu do sada se nijesu odrazile na dotok u akumulaciji”, rekao je on. 

Kako je istakao, tokom prošle godine zamijenjena je hidromašinska i elektro oprema na ulaznoj građevini i rekonstruisane su dizalice u mašinskoj hali. Vrijednost ovih investicija iznosi oko 930. 000 eura. 

“Za nas u HE Piva je najvažnije održati postignuti nivo pouzdanosti rada elektrane. Sa te strane možemo biti u potpunosti zadovoljni učinjenim. Završeni su važni projekti kojima je unaprijeđen nivo bezbjednosti i pouzdanosti objekta. U ovom poslu je važno održati kontinuitet, tako da će i ova i naredne godine za nas biti investicione”, istakao je Radović.

Od 1. januara, od kada je prestao da važi Ugovor o dugoročnoj poslovnoj saradnji sa EPS-om, HE Piva radi u elektroenergetskom sistemu Crne Gore.

HE Piva smještena u planinskom masivu na sjeverozapadu Crne Gore, a njena izgradnja trajala je 10 godina. Trenutno ima 102 zaposlena. 

 

Send this to a friend