Ekonomija

Zapadni Balkan i Turska razvijaju ekonomske i socijalne reforme sa EU

U zaključcima usvojenim na jučerašnjem sastanku, postignut je dogovor o preporukama za svih sedam partnerskih zemalja koje su u procesu proširenja, s akcentom na strukturnim reformama.

“Glavni cilj strategije proširenja EU je jačanje ekonomskog i socijalnog razvoja u svim našim partnerskim zemljama. U današnjoj raspravi zajedno smo definisali kako sprovesti ekonomske reforme o kojima je postignut dogovor sa EU. Zadovoljstvo mi je što su sve zemlje kandidati pokazale posvećenost ovom procesu, uključujući i veću predanost strukturnim i socijalnim reformama”, izjavio je Johannes Han, komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

Smjernice koje su zajednički usvojene juče temelje se na Programima ekonomskih reformi (PER), koje nacionalne administracije pripremaju na godišnjoj osnovi i dostavljaju Evropskoj uniji krajem januara.

Ovim programima pokriva se trogodišnji period. Njima su obuhvaćeni makroekonomski i fiskalni okvir, kao i prioritetne strukturne reforme za podsticanje rasta i konkurentnosti. Te strukturne reforme obuhvataju, između ostalog, liberalizaciju tržišta energije, prevoza i telekomunikacija, rješavanje visokih stopa nezaposlenosti, povećanje kvaliteta obrazovnog sistema, poboljšanje poslovnog okruženja i privlačenje investicija.

Cilj ovih aktivnosti je da se pomogne zemljama u procesu pristupanja EU da ojačaju ekonomski i socijalni razvoj, te da im se pruži podrška u postepenom ispunjavanju ekonomskih kriterijuma za pristupanje.

Dogovorene preporuke za Crnu Goru uključuju smanjivanje nivoa javnog deficita i duga, zatim pružanje podršku razvoju lokalnih preduzeća kroz razvoj tržišta konsultantskih usluga i jačanje kreditne podrške banaka (naročito kroz rješavanje loših kredita).

Takođe je postignut zajednički dogovor da se nastavi sa punim otvaranjem željezničkog i energetskog tržišta. Zbog visoke stope nezaposlenosti u zemlji, Crna Gora je prihvatila da usvoji mjere kojima će podstaći ljude da uđu na tržište rada i razviju vještine koje odgovaraju  potrebama lokalnih preduzeća.

Send this to a friend