Ekonomija

Zarubica ukinuo plate svima osim sebi

Na posljednjoj sjednici Skupštine SSCG donesena je odluka po kojoj su bez plate ostali svi sindikalni funkcioneri osim Zarubice. 

Rad ostalih funkcionera Saveza sindikata, izuzev Zarubice, biće volonterski, piše Dan.

Zarubica je u izjavi za Dan potvrdio ovu informaciju, uvjeravajući da još ne prima platu i da još nije precizirano kolika će mu zarada biti, te da će o tome odluku donijeti Skupština.

Činjenicu da su ostali bez naknada za rad, predstavnici sindikalnih povjereništava različito komentarišu.

Koordinator srednje regije Saveza sindikata Crne Gore za Nikšić, Plužine, Šavnik, Žabljak i Pljevlja Branko Gardašević ocijenio je za Dan da je nelegalna odluka Skupštine SSCG, te da će zbog nje podnijeti žalbu Upravnom sudu. Kako je naglasio, odlukaje nelegalna jer je donijeta bez prisustva predstavnika povjereništava.

„Na njih pada najveći dio rada na terenu. Oni su svakodnevno u kontaktu sa radnicima, građanima, sa pravnom kancelarijom. Odluku su donijeli suprotno statutu“, ukazao je Gardašević.

Odluku Skupštine ne podržava ni predsjednik Sindikalnog povjereništva Bijelo Polje Bogdan Krgović. On je ukazao da nije dobro da bilo koji čovjek obavlja volonterski posao.

„Razumijem da je Savez u teškoj situaciji, da nema članarina i sredstava. Mislim da bi bilo bolje da se malo smanje lični dohoci, ali da ljudi prime nešto za taj rad“, rekao je Krgović.

Krgović je naveo da je ta odluka tek donesena, te da nije razmišljao o daljim koracima.

Predsjedik ulcinjskog povjereništva Keko Ljamović izjavio je da je rješenje Skupštine SSCG privremeno i prihvatljivo dok se ne riješi trenutna finansijska situacija u Sindikatu.

„SSCG je nekada bio jedini sindikat u Crnoj Gori i imao preko 130.000 članova. Sada smo spali na 35. 000 do 36.000 članova. To je izazvalo finansijske probleme i kao sindikalci to moramo shvatiti“, ističe Ljamović.

Predsjednik Sindikata finansijskih organizacija Krsto Pejović ocijenio je da je generalni sekretar Duško Zarubica sa svojim saradnicima krenuo pravnim putem, smatrajući da su ovakve odluke bile potrebne i ranije.

„Kamo sreće da je to učinjeno i ranije jer je za ovim svakako postojala potreba i predsjednici povjereništava to moraju shvatiti“, izjavio je Pejović.

Pejović je ukazao da su odluke Skupštine legalne i legitimne i da su rezultat reformi koje su neizbježne, kako bi „SSCG djelovao u nekom novom ruhu“.

Send this to a friend