Ekonomija

Zaštitom meda geografskim oznakama do globalnog tržišta

Tomec će, kao ekspert na TAIEX (EU) misiji, narednih pet dana boraviće u našoj zemlji i zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore raditi na pripremi terena za zaštitu crnogorskog meda, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Cilj te ekspertske misije jeste edukacija crnogorskih pčelara o prednostima zaštite meda, motivacija da se uđe u proces sertifikacije, kao i tehnička pomoć za pripremu potrebne dokumentacije i ispunjavanja procedura”, navodi se u saopštenju.

Na radionici koja je danas održana u Kući meda u Danilovgradu, ekspert je predstavio iskustvo Slovenije na putu zaštite “Slovenačkog meda”, ističući da je to put kojim bi trebalo da idu i crnogorski pčelari, kako bi kvalitetan med koji se proizvodi u Crnoj Gori dobio veću vrijednost i prepoznatljivost. 

“Na osnovu slovenačkog iskustva mogu reći da i crnogorski pčelari treba da idu u pravcu zaštite kvaliteta i porijekla i da tako odskoče od proizvoda koji se na tržištu pojavljuju sa drugih područja. Mislim da isticanjem kvaliteta kroz sistem označavanja geografskom oznakom, pčelarstvo u Crnoj Gori, koje je sličnog obima i kapaciteta kao i slovenačko, može da se izbori na globalnom tržištu”, kazao je Tomec.

On je istakao da bi zaštita meda mogla da bude zamajac zaštite i drugih proizvoda u Crnoj Gori, s obzirom na to da su pčelari dobro organizovani i imaju kapacitet da sprovedu taj zahtjevan proces, možda i lakše nego drugi poljoprivredni proizvođači.  

Savjetnica za politiku kvaliteta Merisa Čekić kaže da je cilj ekpertske misije na temu zaštite meda u Crnoj Gori geografskom oznakom da se predstavnici Saveza pčelarskih organizacija informišu o procedurama za zaštitu u skladu sa šemama kvaliteta. 

U crnogorskom pčelarskom savezu ekspertsku misiju i edukaciju o prednostima zaštite meda i proceduri sertifikacije ocjenjuju vrlo korisnom, jer su crnogorski pčelari zainteresovani da unapređuju ovu djelatnost. 

Sekretar Saveza Vladimir Radulović ističe da im je već nakon prvog radnog dana jasnije kakav posao predstoji na uspostavljanju oznake. 

“Za dobijanje geografske zaštite bitno je, između ostalog, definisati nekoliko parametara kada je kvalitet meda u pitanju, kao što su nivo polena, vode i još nekih materija u medu, zašta je potrebno uraditi ozbiljne analize i atlas medonosnog bilja u Crnoj Gori”, kazao je on. 

Radulović vjeruje da će u narednom periodu edukacija pčelara i rad na ovom polju donijeti rezultat i da će “crnogorski med” biti dio ponude na domaćem, ali i inostranim tržištima. 

Send this to a friend