Ekonomija

Zatišje pred buru na gradnji autoputa, doček kineske Nove i u Kolašinu

Radovi na prvoj i drugoj dionici imaju najviše dinamike, a odnose se na most Moračicu i početak tunela. Oni traju i tokom zime, jer se radi o jednim od najzahtjevnijih objekata koji će obilježiti gradnju, ali i kasnije funkcionisanje autoputa. Na četvrtoj dionici, od  Uvača do Jabuke, glavni radovi su konzervirani krajem novembra.

“Na ovom dijelu je došlo do djelimične izmjene trase auto-puta. To je podrazumijevalo da se ponovo rade geološka ispitivanja, a biće i dodatne eksproprijacije. Očekujemo da to bude završeno sa proljećnim danima kako bi glavna građevinska sezona donijela kompletno angažovanje i radnika i mehanizacije”, kaže  sagovornik Pobjede iz kompanije CRBC.

Veliki kampovi na Jabuci i Bioču, smještajne jedinice na pojedinim specifičnim djelovima gradilišta gdje će se radovi odvijati 24 sata, preko 40 kilometara prilaznih puteva, više stotina obučenih i zaposlenih – samo je dio dosadašnjih učinaka koji su neimari iz Kine, ali i domaći podizvođači imali od maja prošle godine.

Nijesu u proteklih osam mjeseci Kinezi bilo samo graditelji i obični “izvođači radova”. Predvođeni Zhangom Guang Yi-em, na aktivan način su se uključili u društveni život Kolašina. Impresije gradnje “malog grada na Jabuci”, fabrike za proizvodnju betona, parkiranje moćne mehanizacije – na drugoj strani su bile nastavljene zajedničkim kulturnim programima.

Još se pamte aplauzi i suze kada je najmlađi hor kolašinske Muzičke škole na kineskom otpjevao “Moje kinesko srce”. I kada su kineski radnici, obučeni i uvježbani kao pravi ansambl, na crnogorskom uzvratili sa “Bjelasicom pasla stada”…

Međusobno uvažavanje će imati još jednu potvrdu koja će se desiti baš danas kada Kinezi slave svoju Novu godinu. Taj datum koji je svake godine drugog dana, jedan je od razloga kada Kinezi pokazuju svoju osobenost. Tih dana, uoči kineske Nove godine, po pravilu su rasprodate sve avionske karte ka Kini. Gdje god da su, Kinezi žele da svoju Novu godinu proslave u krugu porodice.

Auto-put Podgorica – Mateševo je razlog da se ovoga puta doček kineske Nove godine organizuje i u Kolašinu. Svaki naredni doček Kineske nove godine biće sve brojniji… I sve će više biti Kolašinaca za kineskim novogodišnjim trpezama. A čestitka se piše: Gong hi… a čita Gunt si…

Što donosi “godina majmuna”

S kineskom Novom godinom počinje “godina majmuna”. Prema kineskoj tradiciji, to je godina planiranja, godina strategije. Godina u kojoj se slušaju mudri ljudi. Godina u kojoj “topli tanjir” omogućava da se bude zdravo i da se razmišlja zdravo.

Veselin Kovijanić, jedan od koordinatora u kompaniji CRBC i vrhunski poznavalac kineskog jezika, ali i običaja, kaže da ima dosta simbolike koja se može primijeniti i na ono što se očekuje i planira na gradilištima.

“Mislim da se u uspješnoj crnogorskoj priči auto-puta odmaklo i sa planiranjem i sa strategijom. Mudrost se davno desila, onda kada je odlučeno da se gradi auto-put. Čovjek u životu mora da traži ciljeve i motive, a mislim da ovaj auto-put može svima da pomogne u toj vrsti samopouzdanja. Moramo od Kineza naučiti i malo strpljenja. Ta mudrost “polako, polako da bi se stiglo na vrijeme” je ugrađena i u kinesku poslovnost. Oni sve pripremaju detaljno i savjesno. Pripreme kod njih nijesu usporeni radovi, već uslov da se dese po traženim standardima”, objašnjava Kovijanić.

Send this to a friend