Ekonomija

Zaustavljena prodaja Solane

 

Kako je Jovović rekao Pobjedi, jedno je pitanje svojine nad 1,5 hiljada hektara zemljišta.

Drugo pitanje koje treba da se riješi je da se u prostornim planovima Opštine Ulcinj i Javnog preduzeća Morsko dobro do kraja definiše, u urbanističkom smislu, područje Solane, način upotrebe i korišćenja tog područja.

“Odluka Savjeta za privatizaciju da li je za Solanu plaćena realna tržišna cijena je uslov da se pravo korišćenja zemljišta pretvori u pravo svojine”, rekao je Jovović.

On je dodao da od tajminga, prioriteta i interesa Savjeta za privatizaciju u Opštine Ulcinj, koja treba da usvoji prostorni plan, zavisi kad će se to riješiti.

“Kad se stvore ti preduslovi, biće potrebno ponovo da se nastavi sa aktivnostima vezanim za utvrđ ivanje vrijednosti Solane i prodajom njene imovine. Tek tada ta kompanija može da bude interesantna za potencijalnog investitora. Prodaja je otežana dok god postoje problemi ovakvog tipa i dok postoje neriješene situacije”, smatra Jovović.

On je saopštio da priče koje se plasiraju o Solani devalviraju generalno njenu vrijednost.

Ustavni sud je nedavno poništio odluku Skupštine iz 2012. godine kojom je bilo predviđeno da se Solana “Bajo Sekulić” isključuje iz zone koja je potencijalno urbanizovana.

Prema riječima Jovovića, ta odluka da može samo da doprinese da se, prilikom izrade prostornog plana za Ulcinj, obrađivači komotnije ponašaju.

“Ova odluka Ustavnog suda vjerovatno neće direktno doprinijeti povećanju interesovanja investitora, ali može da stvori uslove da se brže, lakše i komotnije riješe problemi vezani za vlasništvo nad zemljištem, odnosno njegova urbanizacija”, naveo je Jovović.

Do sada je bilo 14 neuspješnih prodaja Solane. Posljednja cijena bila je 149 miliona EUR, ali interesovanja nije bilo.

 

Send this to a friend