Ekonomija

Završena rasprava o valorizaciji ostrva Lastavica

Poslanik Demokratske partije socijalsita DPS, Slobodan Radović, rekao je da investitor želi da investira 15 miliona eura u nove kapacitete.

“To je dobro za Opštinu Herceg Novi i za sveukupnu turističku ponudu Crne Gore, a takođe je i interesantno za posjetioce iz okruženja”, kazao je Radović.

On je dodao i da investitor planira da ulaže u infrastrukturu i dovede i vodu i struju na ostrvo, kojih sada tamo nema.

“Treba da budemo jako srećni što imamo ovakvog investitora i da činimo sve da on ne odustane, a ne da na bilo koji način radimo nešto što bi ga odvratilo od njegovih planova”, saopštio je Radović, prenosi MINA-business.

Poslanik Demokratskog fronta DF Vladislav Bojović rekao je da Vlada rasprodaje kulturna dobra.

“Ovaj ugovor sadrži niz spornih odredbi sa stanovišta ustavnosti i usklađenosti sa zakonima. Na taj način se privileguje kompanija Orascom”, rekao je Bojović.

Vlada je ugovor o zakupu Mamule potpisala sa švajcarskim Orascomom. 

Ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula potpisan je na 49 godina i podrazumijeva ulaganje od 15 miliona eura u obnovu i pretvaranje lokaliteta u unikatnu eko-održivu turističku destinaciju kategorije četiri plus ili pet zvjezdica.

Prema planovima investitora, lokacija će rekonstrukcijom dobiti muzej i butik hotel sa 23 sobe i malim spa centrom, dvije male plaže, pristanište, dva bazena i klub za vodene sportove koji nijesu na elektropogon.

Nezavisni poslanik Obrad Gojković rekao je da je danas dan kada treba reći „Dosta je bilo“.

„Cilj ugovora je omogućiti investitoru da niko mimo njegove volje ne može da kroči jednim prstom na Mamulu“, poručio je Gojković.

On je pozvao poslanike da se okupe oko interesa Crne Gore i da ne dozvole da ona postane banana država.

„Prijedlog ugovora je nezakonit, ekonomski neopravdan i procedura nije u redu“, tvrdi Gojković.

Poslanik Socijaldemokratske partije SDP Draginja Vuksanović rekla je da se pred poslanicima nalazi primjer nezakonitog pravnog posla, jer su odredbe ugovora suprotne odredbama nekoliko zakona.

Ona je poručila predstavnicima Vlade da ne znaju razliku između osnovnih pravnih instituta i da je šokirana onim što čita. SDP, kako je navela, podržava valorizaciju Mamule, ali pravni posao mora biti urađen u skladu sa zakonima Crne Gore.

Poslanik Socijalističke narodne partije SNP Aleksandar Damjanović, predložio je Vladi da povuče Prijedlog odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula, kako bi se u sve uključio istorijsko-kulturni aspekt valorizacije i Opština Herceg Novi.

„Nije loše valorizovati, ali moramo zaštiti i obezbijediti maksimalne finansijske efekte i privesti ovo interesu Crne Gore“, kazao je Damjanović.

Poslanik Liberalne partije LP Andrija Popović rekao je da je, kada je u pitanju Mamula, najgore stanje sada.

„Ne vidim nijedan razlog da se ostrvo ne da u zakup kompaniji Orascom na 49 godina i time promijeni žalosno stanje ostrva“, rekao je Popović.

On je poručio predstavnicima vladajuće koalicije da prestanu sa trvenjem i tihim ratom, koji već duže drži zaroboljenim Crnu Goru.

„Raskinite koalcijiu, to je pošteno i pravedno prema biračima i idemo na izbore. Gledajte interese države i njenih građana“, kazao je Popović.

Ministar održivog razvoja i turzma, Branimir Gvozdenović je saopštio da je on, kao ministar, spremna da snosi posljedice ukoliko predložena rješenja nijesu dobra i nijesu u skladu sa pravnim sistemom.

„Ovaj projekat nalazi se u planu privatizasce osam godina i tri puta je bio raspisan tender. Tek sada, nakon dobre pripreme, imamo mogućnost da dođemo do kvalitetnog partnera“, dodao je Gvozdenović.

Najlakše je, kako je ocijenio, ne raditi ništa.

„Tada nećete imati nijedan problem“, smatra Gvozdenović.

Nezavisni poslanik, Dritan Abazović, rekao je da je Vlada postala real estate agencija koja samo izdaje u zakup.

„Vlada nema kredibiltet koji u ekonomskom smislu može da gravitira kod ozbiljnih investitora“, zaključio je Abazović.

Send this to a friend