Ekonomija

Zbog grčke krize najbogatiji ljudi na svijetu izgubili 88 milijardi dolara

Do sunovrata na berzama došlo je poslije neuspjeha sastanka eurogrupe 24. juna u Briselu, kada je grčki premijer Aleksis Cipras ošto kritikovao Međunarodni monetarni fond.

Od ukupnog iznosa ovog “virtuelnog” gubitka, 52,3 odsto zabilježeno je samo u toku jednog dana, u ponedjeljak 29. juna, pokazao je “Blumergov indeks milijardera”. 

U prosjeku, gubitak svakog miljardera je dostigao 217,5 miliona dolara u periodu od 24. juna do danas, prenosi list Figaro. 

Iako su pojedini bogataši profitirali, poput najbogatijeg Afrikanca koji je od minulog ponedjeljka zaradio 639,2 miliona dolara, veliki broj milijardera je pretpio gubitak. 

Najveću štetu zabilježio je Španac Amansio Ortega, osnivač Zare i drugi najbogatiji čovjek svijeta. Njegovo bogatstvo procijenjeno na 69,2 milijardere dolara smanjeno je za 3,5 milijardi dolara. 

Najbogatiji čovjek svijeta Bil Gejts izgubio je u jednom danu, u ponedjeljak 29. juna, 1,4 milijarde dolara, dok je gubitak njegovog sunarodnika Vorena Bafeta iznosio 1,6 milijardi dolara, što je upravo iznos koji Atina duguje MMF. 

Zbog pada Pariske berze i francuski milijarderi imali su gubitak, pa je Lilijan Betankur, vlasnica kompanije Loreal, finansijski “olakšana” za 1,1 milijardi dolara, vlasnik telekomunikacione grupe Altis, Patrik Drai, za 992,6 miliona dolara, a Bernar Arno, vlasnik konglomerata LVMH, za jednu milijardu dolara.

 

Send this to a friend