Ekonomija

Zbog KAP-a: Krivična prijava protiv Đukanovića i nekoliko ministara

Vučinić je na konferenciji za novinare kazao da je krivičnu prijavu podnio protiv sadašnjeg i bivšeg ministra finansija, Raška Konjevića i Radoja Žugića, i ministra ekonomije Vladimira Kavarića, jer bivšim radnicima KAP-a nijesu isplaćene otpremnine predviđene posebnim zakonom i Zakonom o budžetu za ovu godinu.

„Očekujem da će Tužilaštvo zaštititi Skupštinu koju su unizili i ignorisali visoki funkcioneri u Vladi, kao i da će zaštititi bivše radnike KAP-a koji su materijano oštećeni“, rekao je Vučinić.

On je krivične prijave protiv Đukanovića, Konjevića, Žugića i Kavarića podnio zbog sumnje da su počinjena krivična djela zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi i posluga.

„Oni su zloupotrijebili službeni položaj na način što su prekršili zakonsku obavezu i nijesu isplatili predviđena budžetska sredstva bivšim radnicima KAP-a, čime su izvršili više krivičnih djela“, tvrdi Vučinić.

On je podsjetio da se Zakonom o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a, koji su, usljed stečaja preduzeća ostvarili pravo na penziju, uređuje isplata otpremnina radnicima kojima prije ostvarivanja prava na penziju nijesu isplaćene odgovarajuće otrpemnine. Taj zakon je donesen u julu prošle godine.

„Ovim zakonom je definisano da pravo na otpremnine imaju radnici KAP-a kojima nije isplaćena otpremnina u skladu sa socijalnim programom Vlade. Propisano je da će se sredstva u iznosu od 5,45 miliona eura za realizaciju ovog zakona obezbijediti u budžetu Crne Gore“, rekao je Vučinić.

Zakonom o budžetu za ovu godinu, kako je naveo, u okviru stavke za izdatke pod nazivom Sredstva za tehnološke viškove, predviđena su i opredijeljena sredstva u svrhu isplate otpremnina u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a koji su usljed stečaja ostvarili pravo na penziju.

„Okrivljeni su, u svojstvu starješina organa izvršne vlasti, bili dužni da primjenjuju pomenute zakone i realizuju isplatu otpremina radnicima KAP-a, što su oni u kontinuitetu odbijali“, tvrdi Vučinić.

Prema njegovim riječima, nakon određenog vremena iz nadležnog ministarstva u Vladi je saopšteno da je zakon nemoguće sprovesti, jer nema novca.

„Time je izvršeno krivično djelo posluga, jer su sredstva za isplatu otpremnina radnicima KAP-a jasno utvrđena zakonom koji se njih tiče, a kasnije i Zakonom o budžetu za ovu godinu, očigledno potrošena u drugu namjenu ili su data na poslugu“, saopštio je Vučinić.

Prema njegovim riječima, jasno je da je na osnovu svega nastala šteta po radnike KAP-a i to svjesnim i kontinuiranim nezakonitim postupanjem funkcionera Vlade, koji su zloupotrijebili službeni položaj.

Penzioneri KAP-a protestuju od kraja marta, tražeći da im se isplate otpremnine shodno zakonu koji je usvojila Skupština kao lex specialis. Penzioneri su prvobitno protestovali ispred zgrade Ministarstva finansija, da bi od početka maja blokirali podgorički bulevar Svetog Petra Cetinjskog.

Ministar finansija, Raško Konjević, ranije je saopštio da sredstva ne mogu biti isplaćena dok se ne dostave spiskovi sa imenima radnika, dok su iz Ministarstva ekonomije saopštili da nijesu zaduženi za realizaciju Zakona, kao ni za pravljenje spiskova i dostavljanje istih bilo kom organu.

Vučinić je rekao da su radnici tražili pomoć od svih državnih institucija.

„Njihov problem još nije riješen. Oni su primorani da i dalje na ovim temperaturama protestujući traže da se ispoštuje zakon i da dobiju ono što im pripada“, zaključio je Vučinić.

Send this to a friend