Ekonomija

Želite kredit? Niže kamate možda dogodine

Banke sada definišu planove za narednu godinu u kojima će se posebna pažnja posvetiti politici kamatnih stopa i optimalizaciji kreditne aktivnosti za preduzeća i građane”, rekao je Radonjić.

On je dodao da posljednjih godina evidentan blagi trend pada kamatnih stopa, koji je posljedica izražene konkurencije među bankama, kao i pojačane aktivnosti na pozicioniranju novootvorenih banaka.

Radonjić je kazao da su kamate i naknade promjenljive kategorije i da su sklone promjenama u skladu sa poslovnom politikom banke. 

“Svaka banka je dužna da na propisani način blagovremeno informiše klijente o visini kamata i naknada za odgovarajuće bankarske proizvode. Zakonom je precizirano pravo klijenata da podnose prigovor banci ako smatraju da je povrijeđeno neko njegovo finansijsko pravo, a ona je dužna dasprovede interni postupak i utvrdi da li su primjedbe opravdane”, objasnio je Radonjić.

On je podsjetio da na kretanje kamatnih stopa utiče više faktora. Na aktivnu kamatnu stopu, prije svega utiče rizik zemlje, dostupnost kapitala, cijena izvora sredstava, sistemska zaštita povjerilaca, kvalitet i brzina rada sudova.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ekonomski bot
Gost
ekonomski bot

ovo možda se nije provlačilo
ovo možda se nije provlačilo tokom predizobrnih noći.

Anonimni
Gost
Anonimni

vaziiiii,bolje soli i ljeba
vaziiiii,bolje soli i ljeba no kredit na banku…

excelsior
Gost
excelsior

bravo ti ga bate moooj
bravo ti ga bate moooj

lovcenka
Gost
lovcenka

Ja imam kredit u lovcen banci
Ja imam kredit u lovcen banci,kamata 18 posto!

Send this to a friend