Ekonomija

Željezarci će zamrznuti proteste do 1. septembra

“Do 1. septembra ćemo da se povučemo sa protesta, a onda ćemo se opet okupiti ispred Vlade i tražiti naša prava, sve dok se to ne uplati i ne realizuje”, rekao je agenciji Mina-business predstavnik radnika, Veselin Perošević.

On je kazao da su, nakon što je Vlada na sjednici u četvrtak ocijenila neprihvatljivim njihove zahtjeve, ponovo uputili dopise predstavnicima ministarstava finansija, ekonomije i rada i socijalnog staranja, kao i predsjedniku Vlade i države, Milu Đukanoviću i Filipu Vujanoviću.

“Na sjednici Vlade je pogrešno prezentiran naš slučaj. Uputićemo zahtjev preko Sindikata metalaca i tražiti sastanak sa ministrima iz sva tri resora”, kazao je Perošević.

Vlada je ocijenila neprihvatljivim zahtjeve bivših radnika Željezare jer se, kako je objašnjeno, odnose na one u različitom statusu, kao i one koji nijesu bili zaposleni u fabrici na dan otvaranja stečaja.

U Informaciji o realizaciji zaključaka Vlade koji se odnose na uplatu doprinosa za bivše radnike Željezare, navodi se da je stečajni upravnik fabrike Ministarstvu finansija 30. juna ove godine dostavio novi spisak 157 radnika koji su podnijeli zahtjev za penziju, kojima nijesu uplaćeni dopsinosi za beneficirani radni staž u iznosu od oko 376,69 hiljada eura. On je dostavio i spisak ostalih 105 radnika koji nijesu ostvarili pravo na penziju, a nijesu im uplaćeni doprinosi od oko 201,28 hiljada eura.

To je, kako se dodaje, potpuno novi spisak i on se razlikuje od spiska na osnovu kojeg su usvojeni zaključci 20. decembra 2011. godine.

Novi zahtjevi, kako je objašno iz Vlade, obuhvataju radnike koji se nalaze u različitom statusu, odnosno pojedine koji nijesu bili zaposleni u Željezari na dan otvaranja stečaja, one koji su nastavili da rade nakon uvođenja stečaja i radnike koji su kasnije zasnovali radni odnos i kod Tosčelika, a kasnije raskinuli radni odnos uz isplatu otpremnina pa su sa tog aspekta zahtjevi neprihvatljivi.

Perošević je rekao da je dodatne spiskove pravilo Ministarstvo ekonomije.

“Rekao sam im da traže od kadrovske službe Željezare da li se mi nalazimo u centralnim spikovima u vezi beneficiranog radnog staža”, kazao je Perošević.

On je dodao da bivši radnici ne bi podnosili zahtjev da to pravo nijesu imali.

Perošević je poručio da samo traže da budu tretirani kao ostali radnici Žejezare, a ne da budu diskriminisani.

Send this to a friend