Ekonomija

Žene još 170 godina neće dostići ekonomsku jednakost

“Statistike su još prije godinu prognozirale da bi se ekonomski jaz između polova mogao izjednačiti za 118 godina, ali je napredak usporen ili zaustavljen u mnogim zemljama širom svijeta”, naveo je WEF u godišnjem indeksu ravnopravnosti polova.

Član izvršnog odbora WEF-a, Saadia Zahidi, u saopštenju je naveo da prognoze odražavaju trenutno stanje napretka i služe kao poziv na akciju, prenosi Hina.

Island i Finska zauzeli su najviše mjesto među 144 zemlje u kojima je mjeren napredak u ravnopravnosti u obrazovanju, zdravlju, ekonomskim mogućnostima i političkom učestvovanju.

“Slijede Norveška i Švedska, a nakon njih je Ruanda koja je poboljšala ekonomsko učestvovanje i jednakost dohotka, pa ima najveći udio žena parlamentaraca u svijetu”, navodi WEF.

Na dnu ljestvice su Jemen, Sirija, Saudijska Arabija i Iran.

Jaz u političkoj uključenosti, navodi se u izvještaju, posebno je izražen u Sjedinjenim Američkim Državama, koje bi uskoro mogle da izaberu prvu ženu koja će obavljati funkciju predsjednika države, s obzirom da u većini anketa Hillari Klinton vodi ispred republikanskog kandidata, Donalda Trumpa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
anđelka
Gost
anđelka

Odličan naslov ,samo dodajte
Odličan naslov ,samo dodajte kao izvor neko talibansko uzorno glasilo! Da li se time opravdava ova diskriminacija žena kod nas ?

Send this to a friend