Ekonomija

Zenović: Morsko dobro izdaje dozvole u Budvi samo povlašćenim građanima

 

Njegovo saopštenje prenosimo u cjelosti: 

Iako smo na probleme koje građani primorskih opština tradicionalno imaju sa preduzećem Morsko Dobro ukazivali već nekoliko puta, iako je ovo preduzeće promijenilo svog prvog čovjeka odlukom Vlade, ponovo se susrijećemo sa jednom, najblaže rečeno, čudnom situacijom. Naime, Morsko dobro je 30. decembra 2015. godine godine izdalo javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup privremenih objekata i kupališta u zoni Morskog dobra. Nakon toga, 20. januara ove godine ovo preduzeće je objavilo ponovljeni poziv za tender i u tom pozivu izmjenilo jednu tačku uslova prijavljivanja na tender, što je tenderska komisija iskoristila kako bi naknadno odbila ponude koje su već prihvaćene kao prvorangirane, odnosno koje su u smislu visine ponuđene sume novca imale prioritet u odnosu na ostale. Sve navodi na sumnju da su ponuđači svjesno dovedeni u zabludu, a organu koji odlučuje o ponudama je ostavljena mogućnost subjektivnog tumačenja o ispunjenosti formalnih uslova za zakup. Da čudo bude veće, među par odbijenih ponuda nalaze se i ponude koje se odnose na kupališta koja su ranijih godina bila pod zakup određenih ljudi bliskih vrhu vlasti. Sada, kao rezultat činjenice što tenderska komisija zbog formalnih propusta nije ozvaničila rang-listu ponuda, slijedi poništenje tendera i raspisivanje novog. Isto tako, kada su već karte otvorene u pogledu ponuda, to dalje obesmišljava postupak slanja ponuda i ponuđače dovodi u neravnopravan položaj. Dakle, Jasna je uznemirenost među građanima Budve, a ovo se definitvno dešava i u ostalim primorskim opštinama, pa se samim tim pokretanje sudskih postupaka protiv nadležnih lica čini kao jedino sredstvo za zaštitu prava.

Posebno treba naglasiti da se u jednom predmetu radi i o zakupu kupališta na Slovenskoj plaži, koje se nalazi ispod Torch kluba, a koje se prethodne godine nalazilo u zakupu istih lica koja su zakupila pomenuti klub. U javnosti postoje opravdane sumnje da je stvarni zakupac ili jedan od zakupaca ovog kluba sin određenog ministra u Vladi Crne Gore, iako je to demantovano. Torch klub je u žižu interesovanja došao iz razloga jer je u potpunosti sagrađen suprotno uslovima koje “Morsko dobro“ propisuje za ugostiteljske terase i privremene objekte. Naime, u planu Morskog dobra, u odjeljku „tip objekta”, ovaj lokal je zaveden kao “montažni objekat sa terasama i bazenima”, dok u odjeljku “opis privremenih objekta” stoji da je “konstrukcija objekta metalna sa armirano betonskim temeljima i sa metalnom krovnom konstrukcijom”. Voljeli bismo da nam se pojasni po kojoj logici i urbanističko-tehničkim uslovima je ovaj objekat mogao biti zaveden kao privremeni objekat, a sačinjen je od tvrde građe i u zimskim mjesecima čak nije ni izvršena njegova konzervacija. Tražimo i da se javnosti dostavi informacija ko je potpisao ispunjenost urbanističko-tehničkih uslova, kao i zašto nadležna inspekcija nije izašla na lice mjesta i izvršila zakonom propisanu dužnost. Ponavljamo da su Demokrate Budve već jednom postavile ovo pitanje i da nam se još uvijek nije odgovorilo.

Jasno je da se sve svodi na omogućavanje povlašćenim licima da uprkos zakonima i propisima ostvaruju svoje lične želje i na bazi toga ostvaruju enormnu korist, i to uništavajući obalu, dok se sa druge strane građanima Budve ne omogućava ni pravo da ravnopravno učestvuju u postupku koji su zakon i uredbe jasno propisali. Građani Budve nemaju namjeru da  u svom gradu postanu građani drugog reda, niti žele za sebe više prava od drugih, samo žele onoliko prava koliko im Ustav ove zemlje garantuje. Za to će se Demokrate boriti svim pravnim sredstvima.

 

Send this to a friend