Ekonomija

Žičara Kotor-Lovćen-Cetinje razvojna šansa za cijelu Crnu Goru

Iz Bogdanovićevog kabineta je saopšteno da je tokom sastanka posebna pažnja posvećena aktivnostima na projektu izgradnje žičare, za čiju je realizaciju EBRD obezbijedila i finansijsku podršku.

Bogdanović je, ukazujući na značaj ovog projekta, upoznao goste sa činjenicom da su u prethodnom periodu završene sve procedure koje su bile neophodne da se stvore uslovi za raspisivanje međunarodnog javnog poziva za odabir privatnog partnera.

Podsjećajući ih na veoma složene i zahtjevne aktivnosti koje su do sada urađene na tom projektu, Bogdanović je informisao sagovornike o ključnim parametrima vezanim za gradnju žičare, počev od činjenice da je riječ o investiciji vrijednoj gotovo 50 miliona eura, jedinstvenoj u svijetu jer će žičara povezivati dva grada i biti duga 15 kilometara.

“Iza nas su veliki trud i rad, čiji se rezultat ogleda u činjenici da se sada nalazimo pred međunarodnim tenderom za izbor privatnog partnera. Riječ je o završnoj fazi priprema za projekat zahvaljujući kojem ćemo uspjeti da valorizujemo znatan dio potencijala i napravimo jedinstvenu turističku ponudu, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu”, istakao je Bogdanović.

On je zadovoljan saradnjom sa italijanskom konsultantskom kućom DBA Group i projektantskom kompanijom FCP iz Austrije, naglašavajući da je upravo minulih mjeseci postignut snažan napredak u pogledu pripreme dokumentacije za raspisivanje međunarodnog tendera.

Delegaciji Borda direktora EBRD predstavljena je 3D prezentacija projekta, sa posebnim osvrtom na lokacije i dizajn polaznih i međustanica.

Predstavnici EBRD-a ohrabrili su napore Prijestonice za realizaciju projekta izgradnje žičare, te iskazali interesovanje i spremnost da i dalje pružaju podršku projektu.

Send this to a friend