Ekonomija

ZKO poziva Vladu da se uzdrži od intervencija u unutrašnja sindikalna pitanja

Deklaracija u djelu stanja socijalnog dijaloga u Crnoj Gori, navodi da ZKO smatra da u Crnoj Gori postoji značajan prostor za poboljšanje tripartitnog i bipartinog socijalnog dijaloga, koji pogotovo utiče na radnike u privatnim preduzećima.

Dalje, ZKO urgira na poštovanje slobode udruživanja, i pozivaju Vladu da se suzdrži od direktnih i indirektnih intervencija u unutrašnja sindikalna pitanja.

“Takođe, primjećeno je da postoji potreba socijalnih partnera da jačaju svoju poziciju i uticaj u društvu”, saopšteno je iz SSCG i USSCG.

ZKO, u Deklaraciji, izražava zabrinutost zbog uočenih problema u primjeni Zakona o reprezentativnosti i anti-sindikalne diskriminacije, koji na taj način prijete da urušavanjem socijalnog dijaloga u Crnoj Gori.

“Iz tog razloga, ZKO poziva Vladu da obezbijedi efektivnu primjenu Zakona kako bi se eliminisale uočene barijere u procedurama za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata kod poslodavca. Takođe, ZKO poziva sve naležne institucije da zaštite sindikalne predstavnike od anti-sindikalne diskriminacije i preduzme mjere kako bi se preventivno uticalo na takve situaicije”, kazali su u SSCG i USSC.

ZKO se sastoji od dvanaest članova, koji predstavljaju civilno društvo Crne Gore i Evropskog ekonomskog i socijalnog savjeta. Ispred crnogorskog dijela, članovi su predstavnici socijanih partnera i NVO sektora. 

Pored stalnih i pridruženih članova ZKO iz Crne Gore i EU, sastanku su pored ostalih prisustvovali i Aleksandar Andrija Pejović, državni sekretar za evropske integracija i pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU sa saradnicima i Dirk Lange, šef odeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje.

 

Send this to a friend