Ekonomija

Zlato i nafta stabilni

U zoni eura će biti objavljeni indeks menadžera nabavke u sektoru usluga kako u pojedinačnim zemljama tako i na nivou cijele zone eura. Pored toga biće objavljen i izvještaj o maloprodaji tokom januara.

U popodnevnim časovima izvještaji o zaposlenosti van poljoprivrede u SAD-u ali takođe i PMI u sektoru usluga. Euro je i dalje pod pritiskom zbog sjutrašnjeg sastanka ECB-a na kome će se govoriti o detaljima programa kupovine obveznica koji počinje ovog mjeseca. Tokom azijskog trgovanja valutni par EUR/USD pao je 0.07 odsto.

Cijena zlata bila je stabilna tokom azijskog trgovanja kako su investitori bili prilično oprezni u iščekivanju sjutrašnjeg sastanka ECB-a ali i današnjeg važnog izvještaja o zaposlenosti u SAD-u. Ukoliko popodnevni izvještaj o zaposlenosti van poljoprivrede pokaže pozitivan rezultat što bi moglo da poveća spekulacije o mogućem povećanju kamatnih stopa već srednjim godine što bi moglo da ojača dolar i time negativno odrazi na cijenu zlata.

Tokom azijskog trgovanja cijena ovog plemenitog metala pala je 0.02 odsto.

Nakon povećanih oscilacija cijene u sinoćnim časovima tokom azijskog trgovanja cijena sirove nafte bila je stabilna.

Sinoćni izvještaj Američkog instituta za naftu pokazao je rast zaliha od 2.9 miliona barela tokom prethodne nedjelje, zalihe destilata su pale 296,000 barela dok su zalihe benzina porasle 530,000 barela. Tokom noći cijena je porasla za vrijeme obraćanja izraelskog premijera Benjamin Netanyahu-a Kongresu. U svom govoru izraelski premijer osvrnuo se na navodne iranske napore da u Jemenu i izgrade svoje naftne zalihe.

Tokom azijskog trgovanja cijena sirove nafte porasla je 0.09 odsto.

CdM u saradnji sa FX liderom prenosi dešavanja sa svjetskog finansijskog tržišta.

Send this to a friend