Ekonomija

Žugić: Telekom za deset godina uplatio skoro 32 miliona eura poreza

Žugić je, odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Demokratskog fronta DF, Milutina Đukanovića, kazao da je T-Mobile od 2004. do kraja 2009. godine, uplatio 9,03 miliona eura poreza na dobit, dok je Internet Crna Gora po istom osnovu i za isti period uplatio 686,49 hiljada eura.

Đukanovića je zanimalo koliko je u posljednjih deset godina Crnogorski Telekom, pojedinačno po godinama, uplatio u budžet po osnovu poreza na dobit.

Žugić je objasnio da su u određenom vremenskom periodu postojala nezavisna preduzeća, T-Mobile i Internet Crne Gore, koja su ušla u sastav Crnogorskog Telekoma.

„Stopa poreza na dobit se u tom periodu mijenjala, odnosno kretala se od 15 odsto, 20 odsto, do na kraju devet odsto“, kazao je Žugić.

On je rekao da Telekom nije imao dobit u 2005. i 2006. godini iz više razloga.

Đukanović je kazao da je nesporna konstatacija da je Telekom prodat za tri godišnje dobiti.

„Logično pitanje je ko može nešto da proda za 115 miliona eura, kad tih 115 miliona eura zarađuje za tri godine. To mogu samo neprijatelji Crne Gore“, tvrdi Đukanović.

On je rekao da za deset godina Telekom ostvaruje dobit od preko 400 miliona eura.

„Telekom je mogao, da je u državnom vlasništvu, da sam finansira izgradnju autoputa, kako se država ne bi zaduživala. Vrlo slična situacija je i sa Elektroprivredom EPCG, koja danas ima 200 miliona EUR na svojim računima, kao i sa Jugopetrolom“, naveo je Đukanović.

DF, kako je dodao, ne čudi što su američki državni organi, odnosno američka Komisija za hartije od vrijednosti SEC, konstatovala da se prilikom privatizacije Crnogorskog Telekoma radilo o korupciji vrijednoj 7,5 miliona EUR.

„Državni organi Crne Gore uporno ne žele da uspostave komunikaciju sa SEC-om. Od 2012. godine imamo javni poziv, pa se dobila dokumentacija na engleskom, pa treba da se prevodi“, rekao je Đukanović.

U DF-u smatraju da je iznos od 7,5 miliona eura korupcije u tom postupku, što je konstatovao SEC, zanemarljiv.

„Tu se radi o mnogo mnogo većoj korupciji“, zaključio je Đukanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
krsto
Gost
krsto

Upravo zbog ovakvih koji
Upravo zbog ovakvih koji kopiraju njegove poze, poceo sam da mrzim Nikolu Teslu. Vidite samo ovaj intelekt, pravi mudras.

Strasne stvari...
Gost
Strasne stvari...

Znaci ubrali smo 32 milonaZnaci ubrali smo 32 milona evra za deset godina od poreza a mogli smo zaraditi preko 400 miliona u istom periodu? Doduse tu su plate, modernizacuja i jos dosta stvari al opet u grubo, mogli smo kao drzava zaraditi 100 miliona minimum za 10 godina. Strasan ste posao napravili i mi sad kao treba da se… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Jasno je da su skoro 450Jasno je da su skoro 450 miliona eura / kupili telekom za 50 miliona/ iznijeli iz zemlje kao dobit. Koliko su iznijeli kroz naduvane fakture i razne ugovore samo tice znaju , ali ne manje od još 450 miliona . Telekom je najveći pljačkaš crnogorskih građana koji sada to dobrovoljno trpe. Mogu ih kazniti jednostavnim… Više »

NHM
Gost
NHM

U zadnje dvije godine suU zadnje dvije godine su dijelili po 50 miliona u dividendama. Znači ne profit, nego ono što ostane od profita kad se izdvoje sredstva za dalja ulaganja i ko zn šta još. Sa 50 miliona godišnje nisu znali šta će, pa su ih davali akcionarima. Crna Gora je potpuno pokrivena bila optikom u vrijeme prodaje, a… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Znaci zaradili su preko tri
Znaci zaradili su preko tri milijarde jer svaka veca kompanija ispegla knjige tako da umjesto 9 odsto koliko treba, plate 1 ili maksimum 2 odsto. To i babe znaju. Eh sto se sve kao rashod moze prikazati…

Anonimni
Gost
Anonimni

Preko 40 miliona poreza na
Preko 40 miliona poreza na dobit ! znaci da je dobit bila blizu 500 miliona !

ON
Gost
ON

Prejaka je slika, ili mi se
Prejaka je slika, ili mi se meni čini ili ovaj gospodin očekuje aplauze za svoje dosadašnje rezultate?

Anonimni
Gost
Anonimni

Nazalost ovako djelujeNazalost ovako djeluje demagogija. Uplatili 30 mil za 10god. Znaci da su ostvarili dobit oko 300-400 miliona. Telekom je prodat za 115 miliona. Kao da Telekom nije placao porez na dobit i dok je bio u drzavnom vlasnistvu. Koliko je drzava izgubila po osnovu placanja na poreze i doprinose zaposlenih-jer je broj zaposlenih drasticno smanjen. Uveli su prakticno… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Znači da mu je dobit u tom
Znači da mu je dobit u tom periodu bila oko pola milijarde. A vi ga prodali za 100 miliona

Send this to a friend