Ekonomija

ZZZ: Pad obuka i zapošljavanje stranaca problemi crnogorskog tržišta rada

Načelnik Odjeljenja za plan i analizu u ZZZ Ratko Bakrač rekao je da je Crna Gora izuzetak u svijetu po tome što zapošljava više stranaca nego domaće radne snage, i to predstavlja inerciju koja traje više od 20 godina.

“U periodu od maja do septembra se zaposli oko 60 odsto radne snage ako se uporedi sa godišnjim nivoom, pri čemu postoje velike regionalne razlike u sezonskom zapošljavanju, jer se u sjevernom regionu zaposli 3,6 odsto, središnjem 31,6 odsto, a primorskom 64,8 odsto”, rekao je Bakrač na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljani rezultati Ankete poslodavaca 2014/2015, prenosi agencija Mina-business.

On je kazao da je zapošljavanje domaće radne snage u 2013. bilo 33,4 odsto niže od zapošljavanja stranaca, a u prošloj 36 odsto, što je trend nastavljen i u ovoj godini, kada je 20 odsto veće zapošljavanje stranaca od domaće radne snage.

“U nekim opštinama je zapošljavanje stranaca četiri puta veće od zapošljavanja domaće radne snage, kao što je u Budvi. Od djelatnosti, u građevinarstvu je prisutan deficit, pri čemu je zapošljavanje stranaca 83,7 odsto veće od zapošljavanja domaće radne snage”, precizirao je Bakrač.

On je ocijenio da su kroz anketu poslodavci dali podatke da je odnos zapošljavanja stranaca i domaće radne snage tri prema jedan, što nije tačno.

“Od anketiranih preduzeća, ukupno sezonskih radnika je zaposleno 4,9 hiljada, od čega domaćih 3,9 hiljada, a stranaca oko hiljadu. U realnom odnosu je obrnuto i po anketi je samo u oblasti građevinarstva veće zapošljavanje stranaca, što znači da nam nijesu dali tačan odgovor”, rekao je Bakrač.

Poslodavci, kako je dodao, nijesu bili otvoreni ni prema pitanju razloga zapošljavanja stranaca, pri čemu su zanemarili razlog da je strana radna snaga jeftinija.

“Važan razlog jeste pritisak velikog broja nezaposlenih oko države, odnosno milion nezaposlenih iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Albanije, i poslodavac ima veliki izbor da obezbijedi jeftniju radnu snagu i kvalitet koji mu treba, bez posebnog truda”, rekao je Bakrač.

On je naveo da problem vidi i u tome što obuke nijesu prisutne kod onih zanimanja koja pokreću biznis i preduzetništvo.

“Od ukupnog broja zaposlenih, obuhvaćenih uzorkom, njih 76,5 odsto je angažovano na neodređeno, a 21,7 odsto na određeno vrijeme, što je povoljnije u odnosu na prosjek svih zaposlenih u Crnoj Gori”, kazao je Bakrač.

Anketirani poslodavci su, kako je dodao, gotovo u potpunosti popunili prijavljena slobodna radna mjesta u prošloj godini, svega 2,3 radnih mjesta od oglašenih je ostalo nepopunjeno. Razlozi su uglavnom da kandidati nijesu imali određena znanja i vještine i nedostatak iskustva onih posova koji su traženi. 

U prošloj godini kod anketiranih poslodavaca zaposleno je 5,27 hiljada, a najviše u trgovini, ugostiteljstvu i građevinarstvu.

“Izjašnjavanja poslodavaca o perspektivi svog biznisa su optimistična, posebno što je 34,6 odsto reklo da očekuje rast biznisa, 4,1 odsto njegovo smanjenje, dok je umjeren broj onih koji očekuju stagnaciju odnoso održavanje postojećeg nivoa biznisa, 18,4 odsto, ali 40,2 odsto nije se izjasnilo o tom pitanju”, precizirao je Bakrač.

Ako se, kako je kazao, uporedi sa projekcijom zapošljavanja na taj rok, postoje razlike, s obzirom na to da smanjenje biznisa očekuje samo 4,1 odsto poslodavaca, ali 20,1 odsto očekuje smanjenje zaposlenosti. 

“Za poslodavce se najvažnija pitanja odnose na teškoću obezbjeđivanja finansijskih sredstava i tržišta, što je i očekivano, s obzirom na to da je veliki broj poslodavaca blokiran”, naveo je Bakrač. 

Pomoćnik direktora Sektora za plan, analizu i statistiku Goran Bubanja rekao je da je istraživanje pokazalo da 64,4 odsto poslodavaca smatra da nedostaci određenih znanja i vještina predstavljaju značajnu ili veliku prepreku za poslovanje ili rast preduzeća.

“Za očekivati je da poslodavci više ulažu u obuku svojih zaposlenih, međutim svega 2,5 odsto ukupnog broja zaposlenih su realizovali neki zahtjevniji vid obrazovanja i obuke kako bi povećali vještine zaposlenih, što je pad od prethodne anekte kada je to bilo 9,2 odsto. Značajan pad obuka je u onim djelatnostima u kojima poslodavci zapošljavaju stranu radnu snagu”, precizirao je Bubanja.

On smatra da se taj problem može riještiti angažovanjem svih aktera na tržištu rada. 

Anketiran je uzrok od 716 poslodavaca iz realnog sektora koji zapošljavaju oko 30 hiljada radnika. Uzorak predstavlja tri odsto aktivnih poslodavaca i 17,5 odsto ukupne registrovane zaposlenosti, a obuhvaćene su sve opštine u Crnoj Gori i preduzeća svih veličina.

Send this to a friend