Godina konja

Komentari (0)
A A A
Autor: Željko Vukmirović
Ono što je sigurno, a bar kao prvi utisak u vezi sa dočekom Nove godine jeste da se narod uželio veselja. U svakom slučaju, prštalo je na sve strane.

Nego, pokušavajući samo da u svom prvom ovogodišnjem tekstu, onako s vrata nešto ne bedačim, a samim tim i ne malerišem, zadržaću se na optimističnim činjenicama.

Ekonomisti, kao veliki majstori najvećih zavjera i krojači svekolikih kapa, konačno najavljuju bolja i stabilnija vremena.

Posebno oni američki, koji su objavili pozitivne prognoze ekonomskog rasta. U prilog tome oglasili su se i šampioni zemaljske sudbine, dakle oni tipovi sa Vol Strita, koji su, gle čuda, podijelili optimizam. Njemačka kancelarka Angela Merkel je 2014. nazvala godinom odvažnih, a onda i podsjetila na važnost evropskog jedinstva.

Naravno da je žena u pravu, jer bar mi na Balkanu znamo sve o glupostima, jadima i nesrećama razjedinjavanja. Uzgred, zaista se ne bih vraćao na njemački udio tog balkanskog rezimea. Danke Dojčland.

Dalje, Rusija, koja organizuje Olimpijske igre, čini sve da se one i održe. A osnovana je pretpostavka i da će to poželjeti i da naplate. Igre u Sočiju su već promovisane u najskuplje do sada (trenutni troškovi su 51 milijarda dolara), pa se realno Rusi pridružuju kolu optimizma. A i ne pada im na pamet da gube.

Onda Kinezi, za koje je ovo kalendarska Godina konja, pa i neka malo kasnije počinje, predstavlja zapravo onu godinu koja simbolizuje volju za životom. A Kinezi, takođe, vjeruju u pozitivne promjene. Uostalom, prema predviđanjima, ovu godinu će obilježiti galopirajuća priroda konja. Slijedi i pojašnjenje da konj predstavlja vatru, što za Kineze znači da nas čeka svijetla godina.

Jer, podsjećanja radi, 2014. godina je kombinacija drvenog konja i vatre, a to se događa tek svakih 60 godina i svaki put je donosila pozitivne promjene. Posljednji put bilo je to 1954.

Te godine, ma kako se to sada činilo minorno u odnosu na važeću političko ekonomsku i globalnu situaciju, snimljena je jedna samo naizgled obična zabavna pjesma koja će nešto kasnije obilježiti istoriju rokenrola. A i kugle zemaljske. Zvala se "That’s All Right, Mama”, a tada je otpjevao jedan mladić po imenu Elvis Prisli. U svakom slučaju, svijet više nije izgledao isto.

Naravno, to sa kineskom Godinom konja, bar u ovom tekstu, bilo bi lako i logično da iskoristim protiv domaće političke svakodnevice i raznih raspleta koji su u direktnom srodstvu sa onom narodnom "sjaši Kurta da uzjaše Murta”. Doduše, zakucavanje je viđeno sa onom novijom verzijom narodne dosjetke "sjaši Murta, lud je ovo konj”. Ipak, ništa od toga.

A i neću da malerišem.

Tweet
0
Ključne riječi: