Umjesto sučeljavanja dvoboj

Komentari (0)
A A A
Autor: Slavko Raspopović
 Crna Gora će prvi put, u svojoj političkoj istoriji, umjesto sučeljavanja ili predstavljanja predsjedničkih kandidata imati TV duel ili "politički dvoboj" odnosno "megdan" (crnogorska varijanta), na kojem će vladajući Filip Vujanović i opoziciono-nezavisni Miodrag Lekić, ukrstiti politička koplja.

Oni će, večeras u 20 sati na Javnom servisu, svojom političkom harizmom i državničkim šarmom pokušati da crnogorske građane ubijede u svoju superiornost, i time bitno utiču na opredjeljenje birača. Sasvim je jasno da će oba kandidata na retoričkom nivou biti "najbolji" perdsjednici, ali baš svih građana Crne Gore i da će na najbolji način predstavljati Crnu Goru svuda po zemaljskom šaru. Ali je takođe jasno, da oba pretendenta na mjestu našeg predsjednika, pokušavaju da svoja neizvjesna politička obećanja građanima pokušaju da prodaju kao sigurnu i bolju političku budućnost.

Bez pretenzija da sudimo o njihovoj kampanji i dosadašnjoj umješnosti da na svoju stranu privuku što veći broj birača, nemoguće je ne primijetiti da bi ovaj duel po sadržaju mogao biti "dramatičan" sudeći po dosadašnjoj negativnoj kampanji, u kojoj su oba kandidata umjesto političke platforme za svoj predsjednički mandat, sa javnih skupova stalno nešto optuživali i zapitkivali jedan drugog, a javnost je ostala uskraćena za odgovor. Tako da je za očekivati da će ovog puta moguće izostati emocionalna inteligencija, odnosno samokontrola i samouvjerenost kandidata kao i njihova sposobnost da dopru do građana, što je zapravo mnogo bitnije od njihovih obećanja. 

No, ne treba zanemariti ni činjenicu da veliki boj naših građana želi da gleda sučeljavanje predsjedničkih kandidata uživo na televiziji, jer očekuju da vide nešto što kandidati žele da sakriju od očiju javnosti. Ipak, postavlja se pitanje da li možemo očekivati uzbudljiv i neizvjestan duel ako se zna da najveći broj crnogorskih građana ovu predsjedničku kampanju doživljava kao jednu od najlošijih u novijoj političkoj istoriji Crne Gore. Ipak, oni su na neki način direktni krivci za politički anemičnu i lošu kampanju njihovih favorita. Naime, oni nijesu svojim potpisom omogućili kandidatu Pravedne Radu Bojoviću da se uključi u predsjedničku trku i time čini se kampanja dobije ozbilnije političko ruho. No, to je naš izbor, koji liči na nas, jer smo mi po, svemu sudeći, jedna od rijetkih država čiji građani odmah iz svoje političke (ne)svijesti eliminišu bez obzira na pamet i sposobnosti onoga koji iza sebe nema partijsko-političku podršku. 

Ipak, može se reći da predsjednička trka oba kandidata i pored toga što su politički iskusni i medijski pismeni nije ispunila očekivanja građana. Može li večerašnji politički "megdan" pomoći da se nešto bitno promijeni teško jer su već gotovo svi birači odavno zalegli iza svojih političkih "busija" i čekaju kao zapete puške da im iz vrha partija označe frontni pokret prema biralištu.

I ne treba zaboraviti da je ova predsjednička kampanja ipak po nečemu znatno drugačija. Naime, Crna Gora prvi put "amerika-nizuje" svoje izborni proces i u prvom krugu ima samo dva kandidata. 

Podsjetimo, prvi politički izborni duel sa dva učesnika održan je na izborima za predsjednika SAD na TV, a u njemu su učestvovali Džon Kenedi i Ričard Nikson I960. godine, dok je u evropskoj demokratskoj tradiciji ta praksa novijeg datuma.

Tweet
0
Ključne riječi: