Kultura

Bora Todorović dobio mural u dvorištu Ateljea 212

Uz mural pisac Dušan Stojanović kroz riječi je odao poštu legendarnom glumcu nazivajući ga besmrtnim i glumcom “najtananijih nijansi”, piše Blic. 

“U dvorištu Ateljea 212, ponovo se našao među svojima, jedan od besmrtnih Borivoje Todorović. Glumac najtananijih nijansi, one posebne vrste igre koja nadjačava samu sebe i postavlja sve na granicu odakle je glumac, za korak, ispred svojih reditelja i pisaca, ali uvijek u dosluhu sa svojim gledaocima. Naravno, razlog za ovaj mural nije neophodan, svi znaju ko je i šta je značio Beograđanima Bora Todorović, ali dozvolimo sebi sjećajući se velikog glumca, poneku riječ o njemu”, rekao je Stojanović.

Prema njegovim riječima zašto je Borivoje onaj koga su uvaženi kritičari zvali velikim (iako to nije volio) poseban: zašto je bitan?

“Svakako su o tome govorili i sudili toliko puta ljudi pozvaniji da o glumi govore. Međutim, iz onog ugla koji je vjeruje se jednako bitan, ugla publike, Todorović je bio važan kao neko ko saosjeća sa svojim gledaocem, koji do srži poznaje i ono što je bitnije, razumije svoju publiku. Zato se vjerovatno tako nježno svojim replikama i uzidao u temelj naroda, u naš svakodnevni govor: “Samo tetki da odnesem lek” i druge. Zato je Todorović važan svakako, ali je jednako bitno i cjelokupno nasljeđe koje je ostavio svojim mlađim kolegama, od koga će generacije koje dolaze imati veliki benefit”, dodao je on.

Dalje je naglasio: “Vratimo se na kraju Milosavljeviću koji je svojim darom, po ko zna koji put dokazao pravilo, da kada se umjetnosti ujedine, umnožavaju se i prevazilaze svoju osnovnu namjeru, postaju pravo istinsko čudo. Zato se mural na kome Bora sada stoji kraj Zorana Radmilovića i Petra Kralja može smatrati umjetničkim čudom!”

“Dobro došao nazad Boro, na ponos i čast svojim Beograđanima i svojim kolegama!”, zaključio je Stojanović.

 

Send this to a friend