Kultura

Brisel: Izložba “Oktoih 1494-2014” sjutra u Evropskom parlamentu

Izložba se organizuje u saradnji sa Evropskim parlamentom i Misijom Crne Gore pri Evropskoj uniji. Riječ je o gostujućoj izložbi Nacionalne biblioteke kojom je prošle godine obilježen jubilej 520 godina od štampanja Oktoiha Prvoglasnika, prve ćirilične knjige na Jugoistoku Evrope. 

Na otvaranju izložbe Oktoih 1494-2014 u Evropskom parlamentu, govoriće pokrovitelj izložbe, šefica delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Crnom Gorom Aneliz Dods, direktor crnogorske Nacionalne biblioteke Jelena Đurović, kao i autor Dimitrije Popović.

Pored toga, Nacionalna biblioteka će 28. maja pokloniti Kraljevskoj biblioteci Belgije jedan primjerak bibliofilskog izdanja grafičke mape Oktoih 1494-2014. 

Direktoru Kraljevske biblioteke Patriku Lefevru poklon će uručiti direktor crnogorske Nacionalne biblioteke Jelena Đurović.

Prema riječima autora Dimitrija Popovića, listovi grafičke mape Oktoih 1494 − 2014 nijesu ilustracije tekstova iz Oktoiha prvoglasnika nego su izraz nadahnuća koje na moderan način daje počast ovoj knjizi, njenoj duhovnoj i estetskoj vrijednosti. 

„Kompozicije grafičkih listova temelje se na slovima od kojih je sastavljena riječ Oktoih. Osnov kompozicije je ćirilično slovo uzeto iz inicijala ili tekstova ove crkvene knjige. Nad originalnim slovom razvija se njegova moderna modifikacija kao likovni apstraktni znak. U apstraktnu modifikaciju slova ukomponovan je konkretan hrišćanski simbol. U tom smislu slovo objedinjava zemaljsko i nebesko, svjetovno i sakralno. Slovo je oblik i znak. Na njemu se zasniva leksis slike“, kazao je on.

Crnojevića štampariju, poznatu i kao Obodsku štampariju, u kojoj je 1494. godine štampan Oktoih prvoglasnik, pokrenuo je 1492. godine crnogorski vladar Đurđe Crnojević, sin Ivana Crnojevića, osnivača Cetinja. 

Štamparsku presu sa pokretnim slovima, na kojoj je radio jeromonah Makarije, uz pomoć sedam nepoznatih monaha, Đurđe Crnojević nabavio je u Veneciji, tadašnjoj prijestolnici evropskog štamparstva. U istoj štampariji štampani su jošOktoih petoglasnik, Psaltir s posljedovanjem, Molitvenik (Trebnik) i Četvorojevanđelje. Svih pet djela su pravoslavne liturgijske knjige, koje su imale prosvjetiteljski karakter i misiju da sačuvaju vjerski i nacionalni identitet tadašnjih Crnogoraca i ostalih slovenskih naroda.

 

 

Send this to a friend