Kultura

Budva: 200 “limenih” muzičara sviralo kao jedno

U spektakulranom kulturnom programu, koji je organizovala Turistička organizacije Budve, učestvovovalo je čak 200 muzičara iz šest gradskih muzika, koji su kao prijatelji Budve, došli da uveličaju ovaj jubilej.

Koncertu je prethodio defile učesnika, koji je predvođen maoretkama, krenuo od bazena Rondo na Slovenskoj plaži do hotela Avala. Ispred Starogra grada održan je potom koncert, na kome su se ponaosob predstavile  gradske muzike iz Kotora, Herceg Novog, Đenovića, hrvatskog Omiša i Metkovića, i naroavno budve kao domaćina. na kraju svih šest  gradskih muzika, svriale su kao jedna, što je izazvalo ovacije velikog broja pristunih turista i mještana.

“Turističkoj organizaciji opštine Budve velika je čast, a vjerujemo i svim poštovaocima naše Gradske muzike, što smo dio obilježavanja tako velikog jubileja od 110 godina. Mi smo uvijek zainteresovani da svojim djelovanjem doprinesemo očuvanju i njegovanju Gradske muzike, kao veoma značajnog predstavnika naše kulture i tradicije, zato smo ovaj jubilej i prepoznali kao jedan od najvažnijih projekata Turističke organizacije u 2016. godini” kazala je direktorka Turističke organizacije Jelena Rađenović.

Članica Gradske muzike Stanislava Rajković podsjetila je da je davne 1906. godine češki muzičar Karlo Vela okupio je u okviru kulturnog društva “Sloga” petnaestak mladića i strpljivo ih počeo učiti notama i sviranju na limenim instrumentima.

“Zahvaljujući ljubavi prema muzici i enormnom entuzijazmu rođena je današnja Gradska muzika Budva i započela je divna priča koja je prerasla u gradsku tradiciju i traje do dana današnjeg. Generacije koje su došle za osnivačima znale su da prepoznaju, cijene i sačuvaju ono što je započela ova grupa potpunih amatera i nijesu dozvolile da se utiša zvuk truba, bombardina, đenisa, kase… Budvanske ulice su, na neki magičan način, navikle na đir Gradske muzike i zvuk koji je prekidan, u dugoj istoriji našeg orkestra, samo u vrijeme svjetskih ratova, a onda su neke nove generacije ponovo započinjale druženje kroz ljubav prema limenoj muzici i prepoznatljivom “zvuku Budve””, kazala je Rajković.

Send this to a friend