Kultura

Cdu: Šobić zaslužuje Trinaestojulsku nagradu

 

 

Saopštenje:

Šobić je osobeni i autentični umjetnik, pjesnik, kantautor, čije su kompozicije i stihovi obilježili jedno cijelo razdoblje. Šobićeva poetika i specifični stil interpretacije predstavljaju, kao i uvijek kada je istinska umjetnost u pitanju, jedan neponovljivi primjer originalnosti, izuzetnosti i vrijednosti. Uz to, Miladin Šobić je uvijek imao jednu vanrednu  osobinu i ljudski kvalitet koji se, nažalost, ponekad olako zaborave kada su pravi umjetnici u pitanju: nikad se nije povodio za trendovima, prolaznim talasima pomodnosti i podobnosti. Šobić nije bio etablirani, “omiljeni” umjetnik političkih i drugih elita. Šobić je bio sam i svoj, neponovljiv u iskazu i prepoznatljiv po stilu. To ukazuje na istinsku umjetničku veličinu i dostojanstvo i snažnu ljudsku vrijednost. Šobićeve pjesme su i danas svježe, aktuelne i životne.

Podržavamo sve što su o Miladinu Šobiću izrekli i napisali pokretači ove vrijedne inicijative, kao i oni koji su je javno podržali.

Ne treba da zaboravimo da je, i kada su najviša društvena priznanja u pitanju, važno, ne samo za nagradjenog, već i za našu kulturu i društvo u cjelini – kome se nagrada dodjeljuje. Ovakva priznanja su i pokazatelj što je istinski vrijedno i za poštovanje u jednoj kulturi i kako se odnosimo prema onome i onima koji su zaista vrijedni i značajni. Nagrade i najviša društvena priznanja, dakle, ne govore samo o laureatima, već o svima nama. I zbog tog važnog razloga – zbog svih nas – odluka o dodjeli Trinaestojulske nagrade Miladinu Šobiću bi bila ispravna, korisna i vrijedna – i za Crnu Goru i za našu kulturu u cjelini.

 

Send this to a friend