Kultura

Cetinje: Gran pri festivala NAFF 2015 pripao Britancu Greavesu za film „Mr Plastimime“

“Gran pri ovogodišnjeg festivala pripao je britanskom autoru Danielu Greavesu za film „Mr Plastimime“”, saopšteno je iz Prijestonice.

Nagradu za 3D animaciju dobio je moldavski autor Dimitri Voloshin za film „Dji. Death Sails“, dok je u kategoriji 2D animacije najbolji bio Dinko Kumanović (Hrvatska) sa filmom „Slatki snovi“.

Film „Virtuoso Virtual“ njemačkog autorskog dvojca T. Stellmach – M. Ochman osvojio je nagradu za likovnost, dok je ruski film „Fairy Tale“ (Natalia Gropfel) proglašen za najbolji u kategoriji studentskog filma.

Nagrada za muziku pripala je filmu „Elmando“ (Anton Octavian, Velika Britanija), a priznanje za ostale tehnike španskom filmu „Zepo“ (Cesar Diaz Melendez).

Film „Strings“ (Pedro Solis Garcia, Španija) osvojio je nagradu za razvoj demokratije i ljudska prava, koju dodjeljuje OEBS.

Tokom ovogodišnjeg festivala, na Dvorskom trgu i ljetnjoj bašti hotela „Grand“, posjetioci su vidjeli 52 filma najnovije produkcije, među kojima i radove nekih od najznačajnijih globalnih autora animacije.

Cetinje je bio domaćin manifestaciji koja je ove godine održana u pet gradova regije, a program je istovremeno trajao u Neumu, Dubrovniku, Mostaru i Rami.

Inače, bilo je ovo deseto izdanje festivala NAFF, no prvo koje je održano na Cetinju i u Crnoj Gori.

Prvi segment programa „Ljeto u Prijestonici“ večeras je završen, a sljedeći sadržaji na programu su 11, 12. i 13. jula.

Naime, 11. i 12. jula biće održana 32. Međunarodna brdska auto trka „Lovćen 2015“. 

Takođe, u nedjelju, 12. jula, na Balšića pazaru na programu je 19. izdanje manifestacije „Miris lipa i meda“, a istog dana na Ivanovim koritima biće organizovan „Boot Camp Challenge“. 

U ponedjeljak, 13. jula, sa radom počinje i jedinstveni turistički sadržaj u Crnoj Gori – Lipska pećina.

Send this to a friend